Stinker du?

Syv råd som holder svetten i sjakk.

Stinker du? Det er mulig å gjøre noe med problemet. Foto: Colourbox.com
Stinker du? Det er mulig å gjøre noe med problemet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir det varmere, og med stigende temperatur øker sjansen for at du litt ut på dagen oppdager at du selv eller de rundt deg ikke akkurat lukter som en den blomsterengen som gror opp ute i hagen. Her er syv råd til hjemmebruk for deg som vil få bukt med problemet. Kanskje opplagt for noen, men enhver med fin nese vil vite at det er ganske mange som synes å ikke følge disse rådene.

Les også: De pinligste plagene

1: Hold armhulen ren
Styrken på svettelukten avhenger av hvor mye svette kroppen produserer, og av antallet bakterier på huden. Mennesker med kraftig svettelukt fra armhulen har for eksempel to til tre ganger så mange bakterier under armene som de som ikke lukter så sterkt. Hindrer du svetteproduksjonen og bakteriene, reduserer du også lukten.

Tips: Bruk såpe eller deosåpe, og vask deg minst en gang om dagen under armene.

2: Hold klærne rene
Svettelukt setter seg også i klærne, og svette og bakterier kan faktisk også skade fibrene i tekstilene. Bruk rene klær, vask dem etter bruk og bytt hver dag. Spesielt plaggene du bærer tett på de områdene av kroppen der du svetter mest.

Tips: Klær i naturmaterialer absorberer svetten bedre enn kunstfiber, og hjelper til å holde kroppen luftig. Det er også en fordel å unngå for tettsittende plagg.

3: Deodorant
Har du lette svetteplager, hjelper deodoranten godt nok. De fleste inneholder midler som dreper bakteriene på huden lokalt. Dessuten er de fleste tilsatt duft som bidrar til å maskere de mindre sosialt aksepterte odørene.

Tips: 23 av 53 testede deodoranter inneholdt stoffer som stod på norske myndigheters verstingliste i 2008, viste en undersøkelse fra Grønn Hverdag. Kun fem av testproduktene ble anbefalt av miljøorganisasjonen.

4: Tøffere virkemidler
Antipersperant er midler som går hakket lengre enn deodoranter. Her hindres selve produksjonen av svette. Når du holder deg tørrere, reduseres også de attraktive levevilkårene for hudbakteriene som skaper vond lukt. Antipersperanter inneholder også som regel bakteriehemmende stoffer i tillegg.

Tips: Både deodoranter og antipersperanter er av de vanligste årsakene til hudirritasjoner og allergiske reaksjoner. Bytt produkt innimellom, og slutt med produktet om du merker at huden reagerer.

5: Andre midler
Reagerer huden din på antipersperanter og deodoranter, kan du prøve antibakteriell såpe. Du bør også prøve produkter uten parfyme.

Svetter du ekstra kraftig, kan du prøve produkter som Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF som fås på apoteket. Dette er midler som skal vaskes av etter å ha fått virke natten over. Det finnes også andre kraftigere midler i handelen. Spør på apoteket.

Tips: Kjerringråd er også å bruke talkumpudder eller rett og slett bakepulver. DinSide har ikke testet dette selv. Fra NRKs kjerringrådspalte i nitimen, har vi også sakset et tips om å sjekke deg for magnesiummangel.

6: Du er hva du spiser ...
Enkelte mattyper kan påvirke svetteproduksjonen. For eksempel vil sterk mat få de fleste til å svette mer. Andre matslag kan påvirke lukten. For eksempel vil løk, hvitløk, krydder, fisk og alkohol kunne endre svettelukten.

Tips: Har du store problemer med kroppslukt og svette, bør du vurdere en kostholdsendring.

Les også: Kvinner lukter løk ...

7: Stress ned
Noen av oss svetter mer når vi blir sinte, ivrige, nervøse eller stresset. Dette er for mange den mest plagsomme formen for svette, med klamme hender, ringer under armene og sjenerende lukt.

Tips: Lær deg meditasjonsteknikker som kan hjelpe deg å finne roen i stressfremkallende situasjoner.

Les også: Kan botox ta kål på svettingen? Les disse tipsene.

Hvorfor svetter vi?

Svette hjelper oss med å regulere kroppstemperaturen, og vi mennesker har derfor svettekjertler fordelt over hele kroppen.

Svetting er vanlig når kroppen har behov for å avgi mye varme, som under hardt fysisk arbeid eller feber.

Hormonell ubalanse kan også føre til økt svetteproduksjon, som for eksempel ved pubertet, svangerskap eller overgangsalder.

DinSide.no gjør leserne oppmerksomme på at svetting også kan være et symptom på en rekke problematiske helsetilstander. Plutselig markant endring i svette (uten noen opplagt årsak) kan være grunn til å kontakte lege.

Kilder: Howstuffworks.com, Apotek 1 og DinSide helse.