<strong>VINTERTID:</strong> Klokken tre natt til søndag, blir klokken to. Foto: COLOURBOX
VINTERTID: Klokken tre natt til søndag, blir klokken to. Foto: COLOURBOXVis mer

Still klokka riktig vei

Det er den tiden av året igjen, og hver gang er mange av oss usikre på hvilken vei viserne skal stilles.

Sommertid er populært av flere årsaker. Vintertid er det verre med. I en avstemning på DinSide i vår, sa 34 prosent av de spurte at de vil ha sommertid hele året. Men slike forslag får foreløpig ikke gehør i storsamfunnet, og til helgen skal vi alle stille klokka igjen.

Hvilken vei, sa du? Natt til søndag 30. oktober klokken 0300 er det slutt på sommeren, også på klokkefronten. Da skal klokken stilles tilbake til 0200. Dermed er vi tilbake til normaltid, for det er sommertid som avviker.

Ifølge forskrift om sommertid, settes den som normal tid mellom klokken 0200 siste søndag i mars og klokken 0300 siste søndag i oktober. Denne forskriften trådte i kraft i 2008.

Ikke så blå mandag

Dermed er det duket for en annen slags mandag også, en dag mange sliter med. En studie sitert i Telegraph.co.uk i sommer, viser at mange syns mandager er såpass slitsomme at vi ikke orker å smile før klokken er blitt 1116.

Hvorfor er vi så trøtte på mandag? Fordi den indre klokken ikke følger med.

Førstkommende mandag kan du dermed oppleve det som om du får litt ekstra tid på morgenen. For når din kroppsklokke kjører igang den indre alarmen på sommertid klokken syv, sier vintertiden som gjelder fra søndags morgen at klokken bare er seks. Noen vil da oppleve det som om de kan sove en time "lenger", mens andre kommer seg tidligere avgårde eller får langt bedre tid til frokosten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at ... du sparer penger på sommertiden?

Ikke likt over alt

Ifølge Wikipedia ble Norge og alle EU-land i 1996 enige om at sommertiden starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober. Men slik er det ikke overalt. Noen land bestemmer sommertid fra år til annet, andre har ikke slike ordninger av ulike årsaker. På den sydlige halvkule er sommertiden naturlig nok lagt til vårt vinterhalvår. Dermed kan det oppstå problemer og forvirring.

Slik som for eksempel i fjor da iPhone-eiere som benytter telefonen til å sende alarmer på faste tider opplevde at alarmen ikke ringte, eller at den ringte på feil tidspunkt. Dette skyldtes at eksempelvis USA justerer klokka på andre tider enn vi gjør i Europa.

Ble stilt også i sommer

Visste du at klokka har blitt stilt også i sommer? Justervesenet kan nemlig fortelle at offisiell norsk tid ble stilt tilbake også 1. august. Om du ikke merket det, er det imidlertid ikke så rart. Den ble satt 45 mikrosekunder tilbake. Mer om hvordan og hvorfor finner du hos Justervesenet.