Sterkere krone gir billigere varer

Kronen har styrket seg, og det er på tide å handle på nett igjen. Men pass deg, for regningen kan lett bli svært dyr.

Nå kan du spare penger på å handle på nettet. Men det er ikke likegyldig hvilken valuta du betaler med. Foto: Colourbox.com
Nå kan du spare penger på å handle på nettet. Men det er ikke likegyldig hvilken valuta du betaler med. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste del av 2008 var ingen god periode for den norske kronen. Det var det mange som fikk merke på pungen, da de blant annet opplevde å betale over 10 kroner for 1 euro.

Under årets første dager har kronen styrket seg noe, samtidig som en rekke andre valutaer har svekket seg.

Det er gode nyheter for deg som liker å gjøre kupp fra utenlandske nettbutikker. Dessverre er det feller å tråkke i, og om du ikke er ekstra oppmerksom, kommer lommeboken din til å lide.

Britisk er bra

Noe av det viktigste du må sjekke, er hvilken valuta du må betale varen i. For på tross av sterkere krone, er valutaer som euroen og svenske og danske kroner fortsatt svært dyre.

Den amerikanske dollaren koster i underkant av 7 kroner, noe som historisk sett ikke er veldig dyrt, men går vi drøyt et halvt år tilbake i tid var den nesten to kroner billigere.

Camilla Viland, DnB NOR Markets
Camilla Viland, DnB NOR Markets Vis mer


Britiske pund er derimot en helt annen historie. For selv om den norske kronen er blitt slaktet de siste månedene, har pundet stort sett holdt seg på et historisk lavt nivå.

- Pundet har vært en av de største taperene i valutamarkedet, ikke bare mot den norske kronen, men mot de fleste valutaer, forklarer analytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets til DinSide.

Det betyr at du bør vurdere å satse på butikker som lar deg betale med pund, når du handler på nett.

LES OGSÅ: Stor oversikt over britiske nettbutikker

Slik har prisen på de forskjellige valutaene utviklet seg det siste halve året (NB! Grafen er avkuttet).
Slik har prisen på de forskjellige valutaene utviklet seg det siste halve året (NB! Grafen er avkuttet). Vis mer


Så mye sparer du

Vi sjekket prisen på et populært PC-spill PC-spill på Play.com. Nettbutikken har kommet best ut i våre pristester, og er et godt valg, fordi den lar deg velge om du ønsker prisene opplyst i euro eller pund.

Med britiske pund, ble totalprisen på spillet 182,94 norske kroner. Når du handler på nettet er alle priser under 200 kroner gull, fordi du slipper å betale moms og fortollingsgebyr, og eventuelt toll (på klær).

Netthandel

Handler du i utenlandske nettbutikker? (Avsluttet)
Ja!(79%) 1206
Nei, bare i norske nettbutikker(17%) 254
Nei, jeg handler aldri på nettet(4%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Da vi valgte euro som betalingsvaluta, ble prisen mye mindre behagelig. Den høye eurokursen gjorde at prisen på spillet ble mer enn 200 kroner, og med moms og postens forenklede fortollingsgebyr, ble totalprisen 413,50 kroner.

Det vil si at spillet blir over dobbelt så dyrt om man betaler i euro i stedet for pund. Skal du kjøpe deg noen spill eller DVD-er blir det fort mange lapper å spare ved å betale i pund i stedet for euro.

En rekke nettbutikker selger DVD-er, spill og liknende som kommer godt under 200-kronersgrensen, spesielt i disse dager, nå som januarsalget er godt i gang. Se listen over en rekke nettbutikker som lar deg betale med pund.

Synes du det er vanskelig å beregne hvor mye du må betale i avgifter når du handler i eller fra utlandet? Da bør du teste ut DinSides importkalkulator, som gjør det vanskelige regnestykket for deg.

Tror på sterkere krone

Det er mange grunner til at den norske kronen nå har styrket seg. Camilla Viland fra DnB NOR Markets sier at høyere oljepris som følge av krigføringen i Gaza, og at investeringsbanken Goldman Sachs har anbefalt kjøp av kronen mot euro, er to av grunnene til kroneløftet.

- I tillegg virker det som om utenlandske aktører igjen begynner å få appetitt for norske kroner, sier Viland.

- Kronen er fortsatt ganske svak i forhold til det vi var vant med, men den har styrket seg mye fra de laveste nivåene, sier Viland, som ser positivt på kroneutviklingen det neste året.

Harald Magnus Andreassen Foto: First Securities
Harald Magnus Andreassen Foto: First Securities Vis mer


- Vi er generelt positive til kronen, den vil trolig fortsatt være volatil, men om et års tid vil være nær den verdien den hadde i sommer. Vi tror kronen vil styrke seg mot pundet, og egentlig de fleste andre valutaer, sier hun.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror også på en opptur for kronen.

- Ja, men vi vet ikke helt når. Men kronen er altfor svak for øyeblikket, sier Andreassen til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!