Sterk krone gir rekordbillige klær

Klær koster det samme i dag som i 1981.

Publisert
Sist oppdatert

Klesprisene har falt seks prosent i år sammenlignet med samme periode i 2006, ifølge en pressemelding fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.

Billig å være soss!

– Fallet i klesprisene er enda større sett i et lengre perspektiv. I august var klesprisene 44 prosent lavere enn i august 1995. Vi må helt tilbake til august 1981 for å finne lavere priser på klær i norske butikker, sier direktør Leif Olsen i HSH.

70 prosent lavere realkostnad

Selv om klesprisene er de samme som tidlig 80-tall, er realkostnaden på klærene likevel mye lavere, ifølge Olsen.

<i>Illustrasjonsfoto: Britain on View</i> Foto: Britain on View
Illustrasjonsfoto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


For mens prisen nå er den samme som i 1981, er snittlønnen mer enn tredoblet siden den gang. Det betyr at kleskurven - eller årsforbruket av klær til ca 7.500 kroner for en person i år - kan anskaffes for mindre enn en tredel av arbeidsinnsatsen sammenliknet med i 1981. I dag må en arbeide 45 timer for å anskaffe kleskurven, mens en i 1981 måtte arbeide hele 144 timer.

Miljø-mote: Green is the new black

Langsiktig trend

Vi kan regne med å kjøpe billige klær en god stund fremover, skal vi tro Olsen.

– Vi regner med at det også blir fasiten for året. Forklaringen er en sterk norsk valuta, produksjon i lavkostland, bortfall av importkvoter, lavere tollsatser, frihandel med flere land og konkurranse i markedet, sier Olsen.

Prisene synker

Det siste året har konsumprisene falt, og Norges Banks prisindikator viser avtakende vekst.

- Vi må helt tilbake til august 1981 for å finne lavere priser på klær i norske butikker.Leif Olsen, direktør, HSH.


Konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,3 prosent fra september 2006 til september 2007, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Fra august til september steg imidlertid KPI med 0,7 prosent. I samme perioden økte også klesprisene, med 6,4 prosent. Olsen sier prisøkningen denne ene måneden skyldes sesongvariasjoner.

– I september måles prisene på høst og vintervarene. En må derfor sammenlikne med prisene i september 2006.

Byrået forklarer nedgangen fra september i fjor til september i år i hovedsak med prisutviklingen på elektrisitet, men også lavere klespriser skal ha bidratt til fallet.

Les mer om KPI her

Kilde: HSH, SSB, DinSide


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer