Sterilisering med angrefrist

Antall kvinner som steriliserer seg gikk ned 70 prosent i løpet av de fire første månedene i år. Mange tror det er fordi egenandelen på inngrepet gikk opp til 6.000 kroner, mens det fremdeles er 1268 kroner for menn.

Publisert
Sist oppdatert

En rimeligere og like sikker måte for kvinner å sikre seg mot graviditet på er hormonspiralen Levonova. Det er det en del som har fått med seg. Til nå i år har 27.000 satt den inn, og det er en økning på 12 prosent fra i fjor. Men trenger en resept for å få kjøpt den, og den koster omtrent 1.100 kroner.

Fordelene med å bruke en hormonspiral i stedet for å sterilisere seg er mange.

- Den virker som en sterilisering med angrefrist, fordi den er lett å ta ut igjen, og den virker i fem år, sier allmennlege Esben Ester Pirelli Benestad.

Han opplever ofte at pasienter kommer til kontoret hans og spør om hormonspiral.

Den blir kalt hormonspiral, men mengden hormoner er veldig liten, og tilsvarer omtrent en p-pille per uke.

En av de store fordelene er at hvis man bestemmer seg for å få barn likevel, er det en enkel sak å ta ut spiralen. Det tar omtrent en måned før alt fungerer som normalt igjen.

Spiralen har også en positiv effekt på kvinner med kraftige blødninger. Den reduserer blødningene hos de aller fleste som bruker den, og 20 prosent mister blødningen helt.

- Så sånn sett er den økonomisk også. Man sparer jo en del på bind og tamponger, sier doktor Benestad.

Mozon.no, 25.10.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer