Stengte grenser for kjøtt og meieri

På kjøtt og meieriprodukter er tollsatsene så grandiose at de stanser det meste av import. Fisk, derimot, har fri entré til landet.


Kapittel 1: Levende dyr

Tollsatsen på en hest til avl er 5.000 kroner - en okse 7.500. Sauer, geiter, fjærfe til avl og reinsdyr må du betale i dyre dommer for, men alle andre levede dyr kan du importere helt tollfritt.

Alle tollsatsene på alle levende dyr kan du finne hvis du trykker her.

Kapittel 2: Kjøtt

Her finner du skikkelig knallharde tollsatser ved innførsel til Norge, og en av forklaringene på at det går en del kroner når du kjøper mat.

Tollsatsen på biff og filet av storfe er på 119 kroner per kilo. Tar vi med 11 prosent merverdiavgift, koster ett kilo importert biff 140 - kroner bare i toll og avgifter. Tilsvarende regnestykker for en svineribbe gir 72 kroner per kilogram i bare toll og mva. Interesserte kan også merke seg at tollsatsen på ett kilo apekjøtt (primater) er på 119 kroner.

Alle tollsatsene på alle kjøttvarer kan du finne hvis du trykker her.

Kapittel 3: Fisk og alt som lever i vann

Hold deg fast - det er faktisk ikke ett øre toll på noen som helst fiskevare inn til landet.

Alle tollsatsene på alle fiskevarer kan du finne hvis du trykker her.

Kapittel 4: Meieriprodukter, egg og honning

Skikkelig fet importert melk får 18,53 kroner per kilo i toll. Antar vi at egenvekten ligger på rundt 1 kilo per liter, gir dette over 21 kroner per liter i toll pluss mva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollen på yoghurt naturell er 8,45 per kilo, smør 25,19. På ost ligger tollsatsene gjennomgående på 27 - 28 kroner per kilo, som øker prisen på importert ost med 31 kroner per kilo. Naturlig honning får en toll på 24,47 kroner per kilo.

Alle tollsatsene på alle disse varene kan du finne hvis du trykker her.

Kapittel 5: Produkter av animalsk opprinnelse, ikke nevnt eller innbefattet annet sted

Dette er et sært kapittel, hvor mye er tollfritt ved innførsel, blant annet ambra, bevergjel, civet og moskus; spanske fluer; galle, også tørket; kjertler og andre animalske produkter som brukes til fremstilling av farmasøytiske preparater.

Også elfenbein, skilpaddeskall, hvalbarder og bardefrynser, horn, gevirer, hover, klover, negler, klør og nebb er tollfrie

Bare noen få varer har 2 - 4 kroner per kilo i innførselstoll, som industrifisk, fiskehoder og avskjær, tørkede, også revne "cuts" og bein og hornkjegler til dyrefor.

Alle tollsatsene på alle disse varene kan du finne hvis du trykker her.