Stell pengebingen riktig

Overskuddet i juni kan gi deg et bedre og mer verdig liv fra høsten. Her er våre råd til landets mange korttids-rike.


I morgen er skatteoppgjøret klart, og alle som får oppgjør nå skal motta likningen i postkassen i neste uke. Skatteetaten opplyser i dag at i alt 2.170.180 skattytere får til sammen 15,5 milliarder kroner tilbake, i gjennomsnitt nesten 7 200 kroner hver. Et mindretall på vel 450.000 må belage seg på å betale restskatt i august.
Vil du se om akkurat du får baksmell eller junilykke, kan du sjekke selv allerede nå hvis du trykker her.

Som om ikke dette var nok, kommer den årlige forløsende utbetalingen av feriepenger uten skatt. Hvor mye du kan vente deg i feriepenger kan du regne ut hvis du trykker her.


Med stinn lommebok og fristelser bak hvert hjørne, kan du alltids velge å skru opp konsumet til nye høyder i en måneds tid - vi er de første som vil forstå deg godt, hvis det er dette du velger.

Et alternativt valg du kan ta er å bruke overskuddet i juni til å få orden på livet, og komme litt ovenpå, økonomisk.

Her er våre viktigste råd til alle som har lyst til å få hodet over vann, og møte høsten med en bedre økonomi.

1. Kvitt deg med kortgjeld

Det aller første du bør gjøre når du har muligheten, er å kvitte deg med dyre usikrede lån. Vi har tidligere avslørt at finansselskapene tar inntil 50 prosent effektiv rente for forbrukslån, mesteparten gjennom termingebyrer og løpende renter. Disse bør være det første som går. Har du forbrukslån? Regn ut den effektive renten med vår kalkulator her.

2. Ikke betal ned studielånet

Mange velger å betale ekstraordinært ned på studielånet når de har penger til overs. Men med mindre du tilhører gruppen fete førti hvor sikkerhet for lån ikke er en knapp ressurs, er dette en ganske dårlig ide. Studielånet er nemlig det billigste usikrede lånet du finner i markedet. Når du tar opp nye boliglån eller eventuelt refinansierer gamle, har du god bruk for all den sikkerheten du kan få i boligen. Ekstraordinære nedbetalinger på studielånet skjer til fortrengsel for denne dyrebare sikkerheten.


3. Opprett BSU

Å opprette en BSU-konto eller skyte inn et beløp i en konto du allerede har, er derimot en svært god ide hvis du har penger til overs. Mange banker krever nemlig at du har en BSU-spareordning hvis du skal få innvilget gunstige førstehjemslån, med lav rente og beskjedne krav til sikkerhet. Trykker du her, finner du alt du trenger å vite om førstehjemslån og BSU-sparing. Dessuten er rentene på BSU-konti gjennomgående gode banksparingsalternativer - de beste ligger for tiden rett i underkant av 3 prosent. Alle BSU-rentene finner du hvis du trykker her.

4. Lag buffer

Har du penger til overs etter sommerferien, bør du benytte anledningen til å bygge deg opp en buffer.

Som et minimum, bør bufferen kunne dekke alle forsikringene dine i en betaling, enten i den traurige januarmåneden, eller i den lysere juni. Vår undersøkelse i vinter viste nemlig at forsikringsselskapene øker regningen med inntil 23 prosent når de gir deg "hjelp" i form av oppdelte forsikringsregninger.

Ut over dette, er det vanskelig å være konkret om hvor mye du bør ha for hånden til uforutsette utgifter. En tilnærming du kunne velge, er å ha nok til en ny vaskemaskin og krone på en tann.


Er du vikar, bør du ha en buffer som kan holde deg i live som arbeidssøkende i tre måneders tid. Vi har tidligere beregnet at det meste er løst med en reserve på 25.000 kroner. Hvordan vi har kommet fram til dette, kan du lese hvis du trykker her.

5. Sett bufferen på sparekonto

En buffer av den størrelsen vi snakker om, bør ikke bli stående på en lønnskonto praktisk talt uten renter. Det finnes gode alternativer til dette hos bankene. For tiden får du 2,25% rente fra første krone hos Landkreditt Bank. Det er ingen begrensninger på antall uttak, ingen bindingstid, ingen uttaksgebyr, ingen minimumsbeløp, og Landkreditt Bank forsikrer om at hvem som helst kan opprette sparekonto uten å flytte verken boliglån eller andre konti.

Vil du se flere innskuddsrenter? Trykk her og se rentene i alle norske banker.