Tvangsauksjon er siste utvei dersom du ikke har penger. Foto: tg
Tvangsauksjon er siste utvei dersom du ikke har penger. Foto: tgVis mer

Staten tar fra de fattige!

Renteøkning og børsnedgang gir norske forbrukere redusert betalingsevne. Unge nyetablerte med studie-, bolig- og billån er mest utstatt, men det er staten som blir rik på inkasso, ifølge formannen i Norsk Inkassoforening, Hans-Erik Tharaldsen.

Dersom dagens rentenivå holder seg i cirka 6 måneder, vil vi oppleve en enrom økning i antall inkassokrav, mener administrerende direktør hos Inkassosentralen AS, Hans-Erik Tharaldsen.

- De som har tatt opp kortsiktige lån eller vært flittige brukere av kredittkort, er mest utsatt i dårlige tider, forteller Tharaldsen til DinSide. Spesielt er nyetablerte med bolig eller billån de første vil merke de harde tidene fremover, men også 30-50 åringer vil få problemer.

Staten tjener penger

Det er faktisk staten som tjener mest ved inkasso, forteller Tharaldsen. Ved et tvangssalg av løsøre tar Staten et gebyr på 2.067 kroner, og hele 5.050 kroner ved salg av fast eiendom. Dersom du tar med gebyret for forliksløsning 500 kroner, og utleggsforretning 1.287 kroner, håver staten inn store beløp dersom antall inkassosaker øker.

Inkassobyråets satser er faste og baserer seg på inkassoloven. Dersom inkassokravet er på 10.000 kroner, og vi ikke har fått noen betaling fra debitor i løpet av 28 dager, kan vi pålegge et gebyr på 772,50 kroner. Dersom vi fortsatt ikke får betaling ved neste frist dobles dette beløpet, og slik fortsetter det, legger han til. I forholdet til kreditorene kan derimot inkassobyråene fritt forhandle seg frem til betalingssatser for ulike oppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolig

Det er ikke alltid boligen din må selges på tvangsauksjon, dersom du ikke klarer å betale renter og avdrag, forteller Tharaldsen. I dårlige tider, kan banken være villige til å gi betalingsutsettelser, lage nye betalingsplaner eller reforhandle lånet for at tapet deres ikke skal bli for stort. I verste fall går banken til oss for å innhente den resterende gjelden, sier Tharaldsen.

Etter at fristen for betaling har gått ut, sender vi ut en varsel om tvangssalg. Etter dette tar det normalt en måned før boligen blir solgt, legger Tharaldsen til. Namsmannen peker ut en eiendomsmegler som får i oppdrag å finne kjøpere til boligen, og sørge for best mulig pris. Dersom du havner i uføre anbefales det derimot at du prøver å selge boligen selv, ettersom statlige avgifter i forbindelse med et tvangssalg ofte er høye.

Andre eiendeler

Klarer du ikke å følge betalingsplanen på dine øvrige lån, grunnet høy rente og dårligere økonomi, kan inkassofirmaet trekke deg i lønn eller trygd, forteller Tharaldsen. Namsmannen vil i hvert tilfelle vurdere din betalingsevne, og sette opp et budsjett for å kunne betale ned gjelden din. Inkassofirmaet vil muligens også ta pant i løsøre som biler og motorsykler, men ikke småting som tv og videomaskiner.

- Det var i gamle dager vi opplevde at inkassofirmaet bar ut TV´er og lignende, legger Tharaldsen muntert til.

Gode og dårlige tider

- Innkassofirmaer vil naturligvis også tjene penger dersom antall inkassosaker øker, men i dårligere tider vil det bli vanskeligere å innkreve pengene. I gode tider er det færre krav, men kanskje litt enklere å få tak i penger, mener Tharaldsen..

I 1997 var det hele én million inkassokrav i Norge. Ved forrige nedgang i økonomien på slutten av åttitallet og begynnelsen av nittitallet registrerte innkassobyråene at tok det litt tid før folk fikk så dårlig råd at de ikke kunne betale regningene.

- Dersom vi nå får økt arbeidsledighet i kombinasjon med renteøkninger, vil økonomien for de fleste bli vanskelig. Spesielt i familier med to inntekter hvor den ene mister jobben, kan det bli trangt, avslutter Tharaldsen.