Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Staten setter OPP rentene

Mens politikere ber de private bankene sette ned renta, setter Husbanken og Lånekassen opp rentene.

Statens egne banker setter opp lånerenten fra nyttår, skriver Aftenposten i dag. I de vanlige bankene stuper renta i takt med Norges Banks rekordstore rentekutt. Et millionlån i Husbanken vil utover vinteren koste en tusenlapp mer i måneden enn i de private bankene.

De fleste storbankene har allerede fulgt Norges Bank og kuttet lånerentene drastisk. Her ser du hvilke banker som har kuttet renta nå. Men i statsbankene settes altså renten opp fra nyttår. De kommer bakpå når Norges Banks rentekutt er store.

Fra nyttår setter Husbanken opp renten til 6,3 prosent, og der blir den liggende til 1. april. Til sammenligning blir den nominelle boliglånsrenten til DnB NOR satt ned til 4,60 prosent fra 23. desember for nye kunder.

- Urettferdig

- Jeg synes renten til Husbanken er urettferdig. Særlig fordi det er staten som styrer den. Politikerne ber stadig de private bankene om å kutte renten. Samtidig setter statens egne banker opp renten, sier Andreas Møller Frich til Aftenposten. Han har akkurat fått innvilget startlån i Husbanken.

Husbanken går motsatt vei av bankene fordi Husbankens rente endrer seg med et etterslep på flere måneder. Utgangspunktet er den renten staten låner inn penger til.

- Systemet for rentefastsettelse medfører at Husbankens flytende rente synker saktere i forhold til markedet i perioder da det generelle rentenivået synker, sier kommunikasjonsrådgiver Are Sauren i Husbanken til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksander må betale 35.000 fordi han tok militæret

6,80 i Lånekassen

Også Statens lånekasse for utdanning setter opp sin flytende rente fra nyttår. Da økte renta fra 6,50 til 6,80 prosent.

- Renten i Lånekassen går saktere ned ved rentekutt i markedet, og den går saktere opp når renten i markedet går opp. Over tid er det ingen som taper på dette, sier informasjonssjef Astrid Mjærum i Lånekassen.

Først fra 1. april neste år vil en ny rente begynne å løpe.

Utsetter du studielånet? Det svir!

DnB NOR ikke imponert

Da DnB NOR med konsernsjef Rune Bjerke i spissen nylig inviterte pressen til lunsj, satte Bjerke fingeren på den samme problemstillingen. Han stilte seg undrende til politikernes formaninger til bankene om å sette ned renten samtidig som at statsbankene ikke rører rentene.

Det er altså forventet at de private bankene må reagere lynkjapt på renteendringer, mens statsbankenes tungrodde systemer holder rentene høye.

Staten setter OPP rentene

Bør ikke staten også kunne vise handlekraft og kaste seg rundt i krisetider?

Hva mener du? Diskuter i DinSides forum