Stasimetoder på SATS

Stasimetoder på SATS

Kommentar: SATS-kjeden bruker strenge metoder i kampen om kundene.

Publisert

SATS-kjeden er en av de treningskjedene i Norge som har vokst raskest de siste årene. Nye sentre spretter opp av jorden som paddehatter, til tross for at regnskapene bare viser røde tall.

I kampen om å vokse og tjene penger, har SATS-kjeden utviklet et eget konsept:

  • Trim for hele Norge, uansett om du er tynn eller fet.
Men lommeboken skal helst være fet.

Betaler for god samvittighet

En uformell rundspørring hos venner og kollegaer, viser at mange har det fine treningskortet i lommeboken. For da ser det i hvert fall ut som om du er en aktiv og veltrent person. Realiteten er likevel at mange bare har det i lommeboken, og at de sjelden eller aldri bruker det.

Slike "støttemedlemmer" er uten tvil big business for SATS-kjeden, som naturligvis ikke kan klandres for at folk ikke får noe ut av det de har betalt for.

Stasimetodene

Hos SATS får du kjøpt ett års medlemskap for om lag 420 kroner per måned. Det er også mulig å kjøpe tre, eller seks måneders medlemskap, men da blir prisen hele 617 kroner per måned. Du har heller ikke anledning til å si opp årsmedlemskapet, med mindre du blir sykemeldt av en lege eller flytter utenlands.

Et annet alternativ er 10-klipps kort. Et slikt kort koster om lag 1.000 kroner, hvilket gir en pris per trening på 100 kroner. Trener du en gang i uken, er det like dyrt som å være vanlig medlem. Få vil derfor benytte seg av dette tilbudet.

Ønsker du å melde deg ut, har du en måneds oppsigelse fra utgangen av måneden. Det betyr reelt at du ofte vil havne i en situasjon hvor du må betale for to måneders medlemskap etter at du har meldt deg ut.

Det er heller ikke mulig å ta sommerferie fra treningen uten å fortsette å betale. Ønsker du en pause, er faktisk eneste mulighet å melde seg ut. Og det er bare mulig dersom du allerede har vært medlem i minst ett år.

Minner ikke dette mer om reglene for et arbeidsforhold, enn for en hobby og fritidsbeskjeftigelse?

Er det virkelig lov?

Forbrukerombudet utarbeider for tiden retningslinjer for norske treningssentre, og reglene skal bli klare i løpet av sommeren.

- Retningslinjene er knyttet til avtalevilkår, herunder oppsigelse, bindingstid og tilbakekallelse av avtale, sier juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, Gro Ingebrigtsen.

Ifølge Ingebrigtsen er det ikke ulovlig å kreve bindingstid på et medlemskap, så lenge det finnes andre alternativer.

Spørsmålet er om de dyre tre, og seks månedsavtalene, samt 10-klipps kortet, er å anse som et reelt alternativ.

SATS-medlemmene kan altså forvente en oppmyking i reglene, men ikke de store endringene.

Uansett er det viktig å lese vilkårene nøye før du velger å melde seg inn i treningskjeden.

Har du et SATS-kort som du sjelden eller aldri bruker? Svar på spørsmålet nedenfor, og se hva andre har svart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer