Start med selvangivelsen i dag

I dag har du knappe tre uker på deg til å oppnå en strømlinjeformet april-måned - og nyte påskeferien i fulle åndedrag.

Om knappe tre uker fra i dag starter det som årlig er et eventyr for noen - for andre et rent og skjært dokumentmareritt.

Lag ditt perfekte arkiv
Med DinSide Økonomi
 1. Rydd arkivet - i dag
 2. 10 mapper


Mandag 3. april starter Skatteetaten utsendelsen av selvangivelser til de tusen hjem. Alle får en måned på seg til å raske sammen dokumentasjon, og sende inn sin økonomiske årsberetning på ære og samvittighet den 30. april.

Vi minner om at årets påskeferie er fra 10. til 17. april, og at mange står i fare for å få ødelagt dyrebare feriedager hvis ikke arbeidet med selvangivelsen krympes til et minimum.

Vårt viktigste råd for en vellykket april er:

Gjør fotarbeidet nå

Foto:Gettyimages/Alloverpress
Foto:Gettyimages/Alloverpress Vis mer


Lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver og årsoppgaver fra banker, trygdeetaten, barnehage og så videre skal ha kommet i januar. Opplysningene i disse oppgavene er også sendt til Skatteetaten, og er grunnlaget for hvor mye skatt du skal betale. Oppgavene er derfor viktige dokumenter for selvangivelsen din. I selvangivelsen som du får i april finner du igjen de fleste av disse opplysningene.

Aller helst skulle du ha kontrollert at alt dette har kommet hjem til deg i januar, men slutten av mars får holde, for vanlige etternølere.

Slik gjør du det:

 • Kontroller at du har fått alle oppgavene du skal ha
 • Kontroller at oppgavene er korrekte og fullstendige.
Finner du feil, eller har du ikke fått alle oppgavene, må du varsle oppgavegiver. Hvis det er feil i oppgaven, har du krav på å få en ny og korrekt oppgave, og oppgavegiveren skal også sende ny til Skatteetaten.

Det er ikke alltid lett å vite hvilke oppgaver du skal ha. Tenk for eksempel gjennom hvilke arbeidsgivere, små og store, du har hatt i 2005, hvem du har fått pensjon fra og hvilke bankforbindelser du hadde i fjor. Her er en liste over noen aktuelle oppgaver:

 • lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiver
 • årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/bolgsameie
 • pensjonsoppgave fra trygdeetaten og andre trygdeutbetalere
 • årsoppgave fra banker
 • årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning evt. realisasjon av verdipapir
 • årsoppgave fra forsikringsselskap
 • årsoppgave fra barnehagen over hva som er betalt
 • årsoppgave fra skolefritidsordning over hva som er betalt
 • årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner eller til forskning/yrkesopplæring.

Egen arkivmappe

Når du har samlet alle oppgavene i en sirlig bunke, kan du legge dem fremst i mappe nummer 7 i vårt perfekte arkivsystem, som du kan lese mer om hvis du trykker her.

Har du i leteprosessen oppdaget at du mangler en oppgave eller flere, vet du hva du kan bruke lunchen til i ukene som kommer.