En aksjeklubb kan gi deg både intellektuell og økonomisk avkastning. Foto: tore
En aksjeklubb kan gi deg både intellektuell og økonomisk avkastning. Foto: toreVis mer

Start en aksjeklubb!

Enten du er nybegynner eller har litt erfaring med aksjekjøp, kan det lønne seg å danne en aksjeklubb. 10 hoder tenker bedre enn ett, og risikoen ved å kjøpe aksjer kan reduseres ved at flere følger med på markedet.

Aksjekjøp er ikke forbeholdt økonomer og spesielt interesserte. Istedenfor å overlate sparepengene dine til en fondsmegler og håpe på det beste, kan du få mer utbytte av dine investeringer ved å opprette en aksjeklubb. Skaff fra 5 til 15 venner, og sett av et beløp hver måned som dere kjøper aksjer for. Alle medlemmene kan så gi sin kjøpsanbefaling, eller dere kan la det gå på rundgang.

Aksjeklubb

Mange aksjeklubber består av venner, familie eller arbeidskolleger. De møtes for eksempel en gang i måneden for å diskutere hva slags selskaper man skal investere i, eller selge seg ut av. Medlemmene setter inn et avtalt månedlig beløp på en felles bankkonto, og veksler på å innhente informasjon eller foreta investeringsbeslutninger.

Aksjeklubber er også et nyttig verktøy for å lære mer om verdipapirer og aksjemarkedet generelt. I noen klubber inviterer man for eksempel gjester til å holde foredrag. Eller man kan la et av medlemmene gi et sammendrag av den siste boken til Gjelsten eller Trygve Hegnar… mulighetene er mange.

Fordel oppgaver

Det er også vanlig at medlemmene får som oppgave å sette seg inn i betaverdi, p/e, eller offshore markedet, som så blir formidlet videre til forsamlingen ved neste møte. Det er også lurt å dele aksjemarkedet mellom medlemmene. En person ser på bankaksjer, andre gjør seg kjent med shipping, og noen følger med IT-bedrifter. På denne måten kan man i fellesskap lære mer om aksjemarkedet, samtidig som klubben og medlemmene er konstant oppdatert på markedsutviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan går du frem

Start med å snakke med et par venner, for å høre om de er interessert. Det kan være smart å snakke med forskjellig type mennesker for å skaffe et bredt perspektiv av meninger, ideer og erfaring. Ta sikte på å få en klubb på 10 - 20 medlemmer, for å få nok investeringskapital. Sats på månedlige innskudds beløp fra 500 til 2000 kroner.

Et godt tips til de som har vist litt interesse, er å sende en dem kopi av denne artikkelen. Innkall så til et forberedende møte, hvor dere diskuterer organisering, mål, og om det er grunnlag for å starte en klubb. Det kan være lurt å diskutere følgende temaer på det første møtet.

Oppskrift

- Fastsett hvordan klubben skal organiseres, og hvordan den rent juridisk skal styres. Dere bør sette opp et dokument som inneholder klubbens målsetting og reglement, som alle medlemmer må underskrive på. Bankkontoen bør også settes opp slik at det trengs minimum to personer til å gjøre uttak, og at alle medlemmene blir informert om dette samtidig. Pass på at økonomistyringen blir ryddig for å unngå splittelser og konflikter!

- Felles avkastningsmål. Noen ønsker kanskje å doble pengene sine innen to år eller slå totalindeksen, mens andre kun ønsker å lære mest mulig om aksjehandel.

- Bli enige om månedlig innskuddsbeløp. Det behøver ikke å være så høyt i starten. Dere kan alltids øke beløpet senere. Selvfølgelig trenger du ikke investere alt du eier i en aksjeklubb.

- I den grad det er mulig, prøv å fastsette hva slags investeringsfilosofi klubben bør ha. Skal dere kun investere i miljøvennlige bedrifter, satse på teknologibedrifter, eller følge innsiderporteføljen til Finansavisen?

- Avtal et fast møtetidspunkt og sted. En god grunn til å begrense klubben til 15 medlemmer, er at møter da kan bli avholdt hjemme i stuen. Det går også an å avholde møter på en restaurant eller bar. Fastsett også hvor lenge et møte bør vare, vanligvis en til to timer. Dersom det er nødvendig, kan dere velge ordstyrer, samt føre møteprotokoll.

- Aksjeklubber er også sosiale arrangement. En unnskyldning til å treffe andre over god mat og drikke kan i seg selv være en grunn til å dukke opp.

- Opprett et navn på klubben. Det kan være seriøst, gjenspeile grunnleggerne eller dere kan bruke fantasien. Eksempler er: Blue chips og dip, Børshaiene, Live and make money, Fortune 5000, Onkel Skrue Invest, Lykke og Fromme Holdings og Silk Stockings.

- Noen kan finne det ekstra morsomt å velge en president, visepresident, finanssjef og sekretær. Uansett kan det være en fordel å avtale hva slags oppgaver forskjellige medlemmer bør ha. Hva med å finne på egne titler for medlemmene? For eksempel: keiser, lilleputt, gulsott, aspirant osv….

- Diskuter hva slags meglerhus som skal benyttes, og om dere skal handle aksjer via en bank, eller internett.

- Sett opp hva slags ekspertise klubbens medlemmer har, og hva slags kurs dere bør gjennomføre. En aksjeklubb kan både være et sted å lære, i tillegg til at man tjener penger.

- De beste aksjeklubbene er de som får mer ut av møtene enn bare fag og analyser. La det først og fremst være moro. Fortell gjerne DinSide om deres erfaringer.

- Et godt tips er å opprette en egen hjemmeside for klubbens medlemmer. Her kan dere legge inn linker til viktige finanssider, kurslister samt en oversikt over klubbens portefølje. Et eksempel på en slik hjemmeside finner du her

Vil du vite mer om hvordan du starter en lønnsom aksjeklubb kan du kjøpe boken "Starting and Running a Profitable Investment Club" av Thomas E. O'Hara og Kenneth S. Janke,