Stanser ikke boligboblen

Norges Bank signaliserer ingen renteøkning for å bremse den sterke veksten i boligprisene

<b>Ikke nedslitt: </b>Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen
Ikke nedslitt: Presserommet brukes hver annen måned, 23. september var det nokså folksomt. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere runder med selveste Svein Gjedrem er det torsdag 23. september visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad som leder pressekonferansen etter rentemøtet i Norges Bank. Konlusjonen kjenner alle, og den er ikke uventet - styringsrenten blir stående på 1,25% - men alle premissene for vedtaket kan være vektlagt litt anderledes enn sist. Dette er finansverdens kremlologi: Var ikke boligprisene litt høyere på listen sist?

En liten, åpen økonomi

I større grad enn Gjedrem legger Quigstad under møtet vekt på utviklingen i utlandet. Det er riktignok noe vekst å spore, men den kommer fra et veldig lavt nivå. I noen land har industriproduksjonen falt med 20%, det største fallet siden depresjonen på 1930-tallet. Og selv etter alle positive signaler vil 2009 antakelig komme ut med en tilbakegang i produksjonen på 4-6%.

«- Husholdningene har det bra, ja. Men husholdingene har det bra så lenge de har arbeid.Jan F. Qvigstad»


Om det skulle komme nye runder med fall i produksjonen hos være eksportland, og en medfølgende etterspørselssvikt for norske varer og tjenester, vil selv ikke den norske staten være i stand til å sysselsette alle eller betale alle lønn mens vi venter på bedre tider. - Det er for tidlig å si at faren er over, sa Quigstad, og nevnte blant annet "The Roosewelt recession" i 1936, hvor den amerikanske staten for raskt trappet ned krisetiltakene og utløste en ny nedgangskonjunktur.

KALKULATOR: Her er det billigst å låne nå

Boligspekulantene får seile sin egen sjø

I sterkere grad enn sentralbanksjefen antyder Quigstad at boligmarkedet kommer et stykke nede på listen over faktorer som bestemmer styringsrenten. Folk får passe på at de kan tåle dagens gjeldsnivå også om renten skulle bli 6-7%. Og bankene får passe på å låne ut bare til solide kunder. - Sentralbanken kan ikke tilpasse rentenivået etter en stabilisering av boligprisene, sier Quigstad.

- Ved en normal situasjon, hvor vi har en prisstigning på 2,5% og passe høy aktivitet i økonomien, vil Norges Banks styringsrente kunne ligge på 5,5% - 6% og boliglånsrenten kanskje et prosentpoeng høyere enn dette. Siden boligkjøperne får fradrag for 28% av rentebeløpet, blir selv i en slik situasjon realrenten for boliger svært lav og for lav til å hndre boligprisbobler.

En renteøkning fjernere

I Pengepolitisk Rapport 2009 ble det presentert en rentebane med et hovedalternativ der renten ble satt opp i mai 2010. Ved rentebeslutningen i juli antydet sentralbanksjef Svein Gjedrem at dette kunne skje tidligere. Siden har den ene sjeføkonomen etter den andre sagt at de forventer en renteøkning allerede i høst. Men Quigstad sa at om de hadde antatt at man ville øke renten i oktober, ville de ikke ventet til da, men økt den nå. Holdt sammen med de øvrige resonnementene han presenterte på pressekonferansen, og hans tydelige frykt for at det kunne komme nye internasjonale tilbakeslag, synes ikke renteøkning å ha rykket vesentlig nærmere. Det er ikke usannsynlig at renten blir stående på 1,25% ut året.

Hele pressekonferansen ligger her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!