<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Stanser forsøk på HIV-vaksine

HIV-vaksinen var en av de mest lovende, ifølge ekspertene. Nå er forsøkene stanset på grunn av dårlige resultater.

Publisert
Sist oppdatert

Vaksinen klarte verken å forebygge HIV eller å redusere alvorlighetsgraden hos de som ble smittet, ifølge legemiddelfirmaet Merck som står bak vaksinen.

Forsøkene har fått mye oppmerksomhet fordi eksperter vurderte vaksinen som en av de mest lovende som har blitt testet på mennesker, skriver The New York Times.

Vaksinen var også den første av en ny type HIV-vaksiner som hadde kommet så langt i kliniske forsøk. Det at den ikke ser ut til å virke, får nå folk til å spørre seg om denne typen vaksiner vil virke i det hele tatt.

Les også: Framskritt mot HIV

Ny strategi
- Dette var sett på som den mest lovende strategien. Derfor tror jeg det er en skuffelse både for oss og alle i AIDS-vaksineområdet, sier Mark B. Feinberg, visepresident i Merck.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Den nye strategien går ut på å stimulere T-cellene, som er en type hvite blodlegemer og spiller en sentral rolle i immunforsvaret. Bakgrunnen er at de HIV-pasientene som klarer seg best, ofte har kraftigere T-celleresponser. Håpet var derfor at ved å stimulere disse cellene på forhånd, ville man avverge HIV-smitte.

Kanskje kan en naturlig behandling mot HIV være løsningen:

Stig Frøland, professor og seksjonsoverlege ved Infeksjonsseksjonen ved Rikshospitalet, synes det er skuffende at vaksinen viste seg ikke å virke. Men han er ikke overrasket.

- Vi vet ennå for lite om immunforsvaret mot HIV, og det blir for enkelt å tro at man løser vaksineproblemet bare ved å stimulere noen T-celler hos pasienten. Jeg tror det først må gjøres atskillig mer grunnforskning for å forstå mer av immunforsvaret mot viruset, sier Frøland til DinSide Helse.

Kan være umulig
Frøland utelukker imidlertid ikke at det kan være umulig å lage en klassisk vaksine mot HIV.

- Det er flere forskere på området som er veldig skeptiske. Hvis det skulle vise seg at det er mulig å lage en vaksine, tror jeg det vil ta fem-ti år før den er klar.

HIV-viruset eksisterer i flere ulike varianter. Det er en stor utfordring for forskerne:

3.000 frivillige som ikke var smittet, deltok i Mercks studie. Resultatene var ikke ventet før i slutten av 2008, men etter den første foreløpige analysen, var det klart at vaksinen ikke virket.

Blant 741 personer som fikk minst én dose av vaksinen, ble det funnet 24 smittetilfeller. Det er tre flere enn hos de 762 som fikk narrevaksine. Vaksinen reduserte heller ikke mengden HIV i blodet hos de som ble smittet.

Hittil i år er det meldt om 137 tilfeller av HIV-smitte i Norge og rundt 2.800 lever med sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet. Hver dag blir 12.000 smittet i verden. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer