<b>Nei, ikke prøv deg: </b> I bilforsikring får nye kunder gjennomgående bedre pris enn eksisterende.
Nei, ikke prøv deg: I bilforsikring får nye kunder gjennomgående bedre pris enn eksisterende. Vis mer

Stanser eksisterende kunder

Har du forsikret bilen i IF, får du ikke vite hva nye kunder betaler. I Gjensidige finnes en vei rundt.

Som oversikten nedenfor viser, har seks av de ni selskapene som tilbyr bilforsikring i Norge prisautomater på nettstedene sine. Du putter inn alder, kjønn, bilmodell, kjørelengde og litt til, så får du vite hva du må betale for bilforsikring.

Siden vi har en iboende treghet mot å bytte forsikringsselskap og bank, lønner det seg for selskapene å gi deg en god pris det første året du er kunde. Etter ett år blir så prisen økt til det nivået gamle kunder betaler.

Dessverre er det ikke umiddelbart klart for deg at prisen ikke lenger er så gunstig.

For det første har selskapene en tendens til å sende deg en tykk trykksak med forsikringsvilkår hvor den nye prisen ikke alltid er så lett å finne. For det andre vil du kanskje få høre at prisrøkningen skyldes skadeutviklingen, rentenivået etc, og ikke at de regner med at du er for sløv til å sjekke prisene i andre selskaper.

De vil ikke gi deg pris

Både på IFs og Gjensidiges nettsted blir du bedt om å oppgi bilnummeret. Oppgir du en bil du allerede har forsikret i vedkommende selskap, får du opp en beskjed som den på bildet over. Automaten nekter å gi deg en pris.

Når vi tweaker litt på Gjensidiges kalkulator, kommer forklaringen. Vi oppgir ikke registreringsnummeret, men forsøker å velge vår egen bil likevel. Etter å ha oppgitt fullt 11-sifret fødselsnummer, blir ikke akkurat vår bilmodell valgbar i nedtrekksmenyene. Men vi klarer å velge en tilsvarende bil som er ett år nyere. Da får vi oppgitt en pris på 3.444 kroner. Idag betaler vi 4.372 kroner for tilsvarende forsikring for en ett år eldre bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparte 830 kroner med en telefon

Ved en telefon til Gjensidige, får vi vite at den nye prisen vil komme oss til gode fra neste hovedforfall. Men det er i mai. Etter en begynnende knurring, sier saksbehandleren at han kan sette ned prisen med én gang. Den prisen han får ut er 3.542 kroner. En tredje pris, men pytt. Vi sparte 830 kroner, uten å skifte selskap. Det er fett å være journalist.

PrisautomatKrever fødselsnummerRinger ubedtKommentar
Gjensidige Bil JaJaJaAutomaten mener feilaktig at telefonnummer ikke matcher navn.
Frende SkadeforsikringNeiNei
DnB NOR SkadeforsikringJaJa5)På DnBNors nettsted kan du beregne pris uten å logge inn eller når du er logget inn i nettbanken. I sistnevnte tilfelle kan dine oppgitte data lagres og danne grunnlag for telefonsalg.
Nemi Forsikring ASAJaNeiEies av danske Alpha Group.
Codan ForsikringJa2)
If SkadeforsikringJaJaSpør hvor du er forsikret i dag og om du har betalinganmerkinger siste 3 år samt om du har betalt forsikringen i tide. Dyr, men vil ha deg til å flytte flere forsikringer.
StorebrandJa3)Krever personnummer for å sjekke deg mot medlemsregisteret i organisasjoner som har krav på rabatt.
TrygVesta ForsikringNei
Jernbanepersonalets Forsikring1)NeiPriberegneren er et nedlastbart Excel-ark. Kult.
SpareBank 1 Skadeforsikring4)Automaten sier at ekte personnnummer ikke matcher navnet.
1) Nelastbart regneark til beregning av pris. 2) Krever fødselsdato, postnummer og bilnummer. 3) Personnummer for å sjekke rabatt, ellers ikke. 4) Fødeslsdato, postnummer 5) Kan ringe om du var innlogget i nettbanken.

Ifs kalkulator er smartere. Den spør ikke om bilnummer, men etterhvert som du legger inn bilmerke, modell og årstall for første gangs registrering, "forstår" automaten at du forsøker å sjekke prisen for den bilen du allerede har forsikret i If. Da får du feilmeldingen på bildet over.


Vi gir også pris uten å kreve personnummer, men dette er ikke bindende. Dette gir vi ikke over internett, men ved at du tar kontakt med vårt kundesenter på telefon 02400

Dette står det på Ifs nettsider når du kommer for å sjekke om det du for tiden betaler i bilforsikring er i tråd med tilbudene fra andre selskap.