Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Stamceller kan erstatte insulinsprøyter

En ny behandling kan gjøre slutt på de daglige insulindosene hos tusenvis av diabetikere.

Kroppens egne celler kan vise seg å være den beste medisinen for en rekke diabetikere. I en studie kunne nemlig 14 unge pasienter kutte ut insulininjeksjonene etter at de ble behandlet med sine egne stamceller.

Forskerne mener dette kan være starten på en revolusjon innenfor behandling av type 1-diabetes, ifølge den britiske avisen The Daily Mail.

Griseceller kan gi diabetes-kur. Les hele saken her:

Trengte ikke insulin
Ferske tall fra blant annet Folkehelseinstituttet viser at type 1-diabetes har økt med hele 30 prosent blant barn og unge de siste 15 årene. I Norge har nå rundt 25.000 personer denne formen for diabetes, hvor kroppens eget immunsystem ødelegger de cellene som produserer insulin.

For å undertrykke immunsystemet, fikk pasientene i studien kraftige medisiner. I tillegg fikk de infusjoner med egne stamceller fra blod.

Etter behandlingen var 14 av de 15 deltagerne kvitt insulinavhengigheten og kunne legge bort sprøytene. Én av pasientene trenger fortsatt ikke insulininjeksjoner, 35 måneder etter studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Har barnet diabetes? Les mer på Lommelegen

Må behandles tidlig
Medisinsk rådgiver i Norges Diabetesforbund, professor Trond Geir Jenssen, er bekymret over diabetesutviklingen i Norge og synes resultatene er interessante.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har et stort behov for gode metoder som kan hjelpe diabetikerne å holde blodsukkeret stabilt. Denne studien kan ha betydning for den framtidige behandlingen, i alle fall for noen pasienter, mener han.

Han påpeker at stamcellebehandlingen i studien er gjort på pasienter med helt nyoppdaget diabetes, mens det fortsatt finnes insulinproduserende celler igjen i kroppen.

Forskerne tror nemlig stamcellene de injiserte, ble til nye hvite blodlegemer som ikke angrep diabetikernes insulinproduserende celler. Etter to-tre år med diabetes kunne det vært for sent, tror Jenssen.

Kan stoppe sykdommer
Diabetes medfører ofte ulike tilleggssykdommer i for eksempel nyrer, hjerte og øyne. Å forhindre disse, er det viktigste med en diabetesbehandling, mener Jenssen. Blodsukkerkontroll er løsningen.

- Det viktigste er ikke om en person trenger insulin eller ikke. Det viktigste er at man har såpass høy insulinproduksjon i kroppen at man enkelt holder blodsukkeret stabilt, med en liten dose insulin i tillegg. Ifølge studien kan stamceller bidra til det, mener han.

Jenssen understreker samtidig at funnene må bekreftes i en større studie som går over lengre tid.

Er du i risikosonen for type-2 diabetes? Test deg selv her: