Stakkars amerikanere

Finanskrisen rammer familiens bowlingkveld, og Kennys DVD-samling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Tidligere kjøpte jeg 50 DVD-er hver måned, nå kjøper jeg kanskje én.»


I Mountain House i California har 90 prosent av huseierne mer lån enn hva hjemmene deres er verdt. Dette er, ifølge New York Times, fordi husenes verdi er så lav.

Huseierne i Mountain House er under vann, ifølge NY Times, og den gjennomsnittlige huseieren i denne byen går for øyeblikket 122.000 dollar i "underskudd".

NY Times har besøkt den lille californiske byen, og mener at besøket viser hvordan finanskrisen bidrar til en sakte nedbryting av amerikansk økonomi. Og dessuten hvordan familier som sliter med høyt huslån, må begrense forbruket sitt.

Hvordan skal dette gå? Verdensøkonomien raser, men nedturen vil ikke vare evig

- Ikke noe familiekveld på bowlingen, ingen middager ute og ikke noe kino, sier Marcie og Jerry Martinez til NY Times.

Flere butikklokaler i den lille byen er tomme.

- Før sommeren var det ok, men ikke nå. Kundene sier de ikke har råd til å sette på negler, sier My Phan, eier av Hailey Nails and Spa, til NY Times.

Barnemøbler er heller ikke en hit lenger, og ikke overraskende sliter også en av de lokale bankene. I banken er det en plakat, der det står "Someday we’ll owe a lot less than we thought" (En dag skylder vi mye mindre enn vi trodde), ironisk nok.

Følg finanskrisen her, dag for dag

Spiller brettspill, men ikke Monopol

I mellomtiden frykter familien Martinez fremtiden, og holder seg mye hjemme. De leier filmer og spiller brettspill. Men, ifølge NY Times, spiller ikke familen Monopol, på grunn av eiendomstemaet. Det minner dem for mye om virkelig liv.

Kenny Rogers (52), bor også i byen og sliter med boliglånet. Han har kuttet ned på DVD-shoppingen under finanskrisen.

- Tidligere kjøpte jeg 50 DVD-er hver måned, nå kjøper jeg kanskje én.

Kenny venter dessuten på julesalget før han kjøper seg HD-tv. I tilegg bruker han mindre tid og penger på hobbyene sine, som er dykking og flyving, skriver NY Times.

Les også: Selger seg ut av finanskrisen

"Best to wait for a better price, or do without" (Det er best å vente på en bedre pris, eller klare seg uten), sier Kenny til NY Times.

Den lokale vinklubben derimot, går strålende. Eierne Chris og Janet Ackerson rapporterer om fire nye medlemmer forrige uke.

Finanskrisen er en realitet også i Norge. Derfor har vi tatt oss den frihet å utforme noen sparetips i samme gate. Til tross for at finanskrisen glir lettere over hvis folk fortsetter å bruke penger.

 • Finn frem de gamle brettspillene fra loftet. Du tjener ingen penger på dem, men gurimalla så gøy det er å oppdage hvem gjengens dårlige taper er.
 • Dropp negledesigneren. Fil neglene selv, og lakk dem med billig H&M-neglelakk. Desto mer glitter, desto mer blakk.
 • Tenk nittitallet, og be venner og familie på koldtbord. Be dem ta med seg en rett hver, ala spanske kjøttboller, røkelaks, eggerøre, spekemat, kylling og salat.
 • Unngå den dyre lunsjen. Stek rundstykker, ta på kjøttpålegg og grønnsaker. Pakk inn i matpapir og ta med på jobb. Og selvfølgelig, gi opp fristelser som pappbegerkaffe, sjokoladeboller fra Deli og alt det andre gode ...
 • Hvis finanskrisen har ødelagt for bowlingbudsjettet: En haug tomme en og en halvlitere delvis fylt opp med vann, og en tung ball gjør samme nytten. Og etterpå kan dere kjøpe godis for panten.
 • Det er tungt å måtte innse at DVD-shoppingen må vike for huslånet. Men vi har råd: Pass på at ingen ser deg. Deretter tørker du støv av VHSene, og får deg en god latter med dårlig bilde. I min samling finnes blant annet Dødelig Våpen, Døden på Oslo S, Diverse Astrid Lindgren og mange andre klassikere. Men vi er fremdeles skeptiske til kassetter ...
 • Hvis du er støttemedlem på Sats eller Elixia, kan du ikke bare innse at du aldri kommer til å dra sofaræva dit uansett? Meld deg ut! Dessuten er det mye gøyere å danse rundt i stua med Definitive Summer Hits 2, enn til trance og Shania Twain med gjengen på Sats.
 • Lag dorullnisser! Er det flere folk i husstanden din, sett opp en post-it ved siden av dorullen "ikke kast de tomme dorullene, vi skal lage nisser". Hvis dere ikke er storforbrukere bør dere begynne å spare nå, ellers blir det en trist gjeng dorullnisser.
 • For å spare penger på frisørbesøket bør du enten kjenne en frisør, være stygg på håret fra før, barbere hodet eller lage sånn bestemortopp i bakhodet.

 • Vi er tomme for råd! Help yourself.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!