Stadig flere rammes av ID-tyveri

Hva kan du gjøre for å skjerme deg?

<strong>ID-TYVERI:</strong> Er du et opplagt offer? Foto: Colourbox.com
ID-TYVERI: Er du et opplagt offer? Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av fjoråret ble det registrert 134.000 tilfeller av vinningslovbrudd mot personer. Tallene på anmeldte lovbrudd mot privatpersoner har gått opp med fem prosent fra året før, viser tall fra SSB som kom denne uken.

En form for vinningskriminalitet som rammer stadig flere, er ID-tyveri. Norge har i dag ingen samlet statistikk for ID-tyverier. Men i en undersøkelse utført av TNS Gallup, som ble publisert tidligere i år, sa en av tjue nordmenn at de hadde opplevd ID-tyveri.

Hvor godt passer du på deg selv? I vinter skrev DinSide om hvor lett det er å bli utsatt for denne typen kriminalitet, og omtalte blant annet selvtesten, der du kan sjekke hvor utsatt du er.

Hvem rammes?

I undersøkelsen fra TNS Gallup, gjort for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSis), svarer 5,1 prosent av mennene at de har blitt utsatt for ID-tyveri, mens 5,6 prosent av kvinnene svarer det samme. Det er personer i aldersgruppen 15-44 år flest rapporterer å ha blitt ID-bestjålet.

Les mer om resultatene fra denne undersøkelsen her.


Tallene fra SSB viser også at unge voksne er mer utsatt for lovbrudd enn de aller yngste og eldste i befolkningen. I alle fall om vi skal ta utgangspunkt i de registrerte tallene over lovbrudd. Det er også i denne aldersgruppen man er mest utsatt for vinningskriminalitet, mens de mellom 30 og 50 år er mest utsatt for andre typer økonomisk kriminalitet.

Bor du i Oslo er du soleklart mest utsatt for å bli rammet av en eller annen form for vinningskriminalitet. Flere enn 47 per 1.000 innbygger i Oslo rammes. Til sammenligning er landsgjennomsnittet drøye 26 per 1.000 innbygger.

(Se mer om lovbruddstatistikken hos SSB.)

- Overdrevent, mener politiet

I en ny rapport om tendensene i kriminaliteten i Norge, mener politiet at ID-tyverier ikke er et så stort problem som medieoppslagene kan antyde. Men de skriver også at økningen i anmeldte bedragerier sammen med økningen i lommetyverier, kan gi en indikasjon på at identitetstyveri er et økende problem.

Politiet advarer blant annet om personopplysninger som kommer på avveie. Slike opplysninger blir i stadig større grad lagret elektronisk, for eksempel ved kjøp av varer og tjenester. Det har forekommet datainnbrudd der slike personopplysninger har kommet på avveie. Kommer disse opplysningene i feil hender, gir det mulighet for ID-tyveri.

Slik oppdager du ID-tyvene

Nettjenesten Idtyveri.info har følgende tips til hvordan du avslører om du er utsatt for ID-tyveri:

  • Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt
  • Uventede bevegelser på kredittkortregningen
  • Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette
  • Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt
  • Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført
  • Du mottar gjenspartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert aktiviteter som gjør dette nødvendig
  • Kontroller nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.
  • Før jevnlig kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine bankkonti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.
Les også: DinSide-journalist Kristina Picard ble selv utsatt for ID-svindel

Noe kan du styre selv

- Hackere samler sammen enhver informasjon de kan finne av deg, det kan være alt fra adressen din til e-post eller fødselsnummer, sa sikkerhetssjef John Arild Johansen i Buypass til DinSide i mai.

- Jo mer informasjon de får, jo lettere er det for dem å utføre et sosialt manipuleringsforsøk på deg, som for eksempel ID-tyveri, sa Johansen til DinSide.

Du skal med andre ord være forsiktig med hva du deler av personlige opplysninger, blant annet på sosiale nettjenester og med selskaper du ikke kjenner godt til.

Les også: Slik ser du om andre bruker gmail-kontoen din

Merk at du selv kan sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre via innloggingstjenesten minside. Det er også mulig å reservere seg mot at noen endrer din postadresse via nett, ifølge Idtyveri.info. Kontakt Posten om dette.

Du kan også sperre muligheten for kredittvurdering - det er stadig flere som gjør det, viser tall fra bransjen publisert hos Idtyveri.

Les også: De vet alt om deg: Bør du være skeptisk?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!