Riddersporer: Enda blåere med profesjonell gartner?
Riddersporer: Enda blåere med profesjonell gartner?Vis mer

Stadig flere lar gartneren klippe plenen

I stedet for å slite seg grønn til kness i vått, seigt gress, kan du la fagfolk passe hagen for deg. Men hva koster det?

Det er morsomt og vakkert med hage, men det kan kreve en betaktelig innsats å holde den vedlike. I den kraftigste vekstperioden i juni bør du slå plenen hver femte dag for å unngå å at klipperen tygger seg fast. Tistlene spruter ut av staudebedene dine som fyrverkeri (de er jo stauder de også) og bladlusene gnafser i seg dine drømmer om romantiske roser. Frukttrærne du glemte å beskjære i vinter knekker under tyngden av sin egen frukt.

Kort foran og bak: 615 kroner

Da kaster du deg over telefonen og ringer nærmeste gartner for å få hjelp. Flere av gartnerne DinSide har snakket med klager over mangel på folk, men om de nå har ledig kapasitet, kan du vente deg følgende:

- Vi tar 250 kroner timen for plenklipp pluss moms, sier gartner Ole Andreas Haanes i Agder Hageservice AS i Kristiansand. - Da kommer vi med det beste av klippeutstyr og skulle rekke over 250-300 kvadratmeter på en time. Avklippet tar vi med oss.

Dette betyr at at en middels stor hage med drøyt et halvt mål plen koster 500 kroner pluss 115 kroner i moms å få klippet. Til sammen 615 kroner.

- Mer faste avtaler

På Nøtterø holder Grønne fingre Hageservice til. I likhet med andre firmaer som har spesialisert seg på vedlikehold av grøntanlegg er de fleste kundene bedrifter, men man merker en økende pågang fra privatpersoner, kanskje særlig pensjonister med god økonomi. - Det er noen eldre som har fortalt oss at det er vi som holder dem unna aldershjemmet, sier daglig leder Rune Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene hos Larsen kan nok ligge omtrent på samme nivå som i Kristiansand. - For en middels hage på litt under ett mål tar vi 500 kroner pluss moms pr. klipp, sier Larsen. - Om hagen ligger langt unna basen vår på Nøtterø, eller den er veldig kupert, kan det bli dyrere.

Dette er beregnet ut fra en timepris for maskin og mann på 280 kroner pluss moms. En hage på ett snaut mål har neppe mer enn 400-500 kvadratmeter plen.

Larsen har også private kunder der han gjør tilnærmet alt hagearbeid: Gjødsler, klipper, kalker, trimmer busker og roser, vinterdekker, luker og sprøyter. Det er ikke mulig å gi noen eksakt pris på hva det koster, men 4.000 kroner måneden i vekstsesongen er nok ikke uvanlig. I tillegg vil Larsen også gjerne slippe til på senvinteren for å beskjære busker og gjøre klart til sesongen.

Økende i Oslo Vest og Bærum

Norsk Gartnerservice på Stabekk i Bærum har rundt 100 kunder, blant dem noen av Norges største bedrifter som Gjensidige, Kværner og Statoil. Men bedriften har også 25 privatkunder. - Vi har vel et inntrykk av at det er i ferd med å bli mer vanlig å benytte profesjonelle til hagearbeidet, sier daglig leder Lars Sverdrup-Thygeson. - Det er noen få eksempler på at yngre mennesker med gode inntekter og dårlig tid setter bort hagearbeidet, men de fleste av våre privatkunder er eldre som ikke lenger orker å gjøre det selv. Når de lar oss overta hagearbeidet, synker behovet for å flytte til noe mer lettstelt.

Norsk Gartnerservice opererer med årspriser på hagevedlikehold. - For en hage på snaut ett mål koster det 15.000-20.000 kroner i året pluss moms å la oss overta hovedtyngden av arbeidet, sier Sverdrup-Thygeson.

Foruten plenklipp foretar Norsk Gartnerservice da også sprøyting, kalking, gjødsling og vedlikehold av roser, kultivering av blomsterbed, vinterdekking og fjerning av vinterdekke. Noe rydding av løv kan inngå i prisen, men om det er mye løv kan dette gi en høyere pris. Også beskjæring av frukttrær kan komme utenom.

Prisen avhenger i det hele tatt av hvor mye arbeid som skal utføres, naturlig nok. Grunnprisen for en gartner er 300 kroner timen pluss moms. Om det benyttes kostbart spesialutstyr, har dette en timepris i tillegg.

Dyrt, men godt

Alle de tre firmaene som er omtalt her har en kjerne av fagutdannede gartnere og vil nok utføre solid, fagmessig arbeid i hagen. Om du i det hele tatt kan utføre det samme selv, vil det nok - som med annet amatørhåndverk - lett ta deg dobbelt så lang tid.

Likevel skal du nok ha relativt høy inntekt før det blir interessant å leie inn hjelp i hagen til 300-400 kroner timen i stedet for å gjøre det selv. Om behovet innskrenker seg til å klippe gresset, kan det nok være vel så interessant å leie naboens sønn. Men er det mer fagmessige ting som skal gjøres og du har dårlig tid og du har pengene, da ringer du til selskapene som driver med hagevedlikehold.