POPULÆRT MED PT: I løpet av et par år har Elixia og SATS hatt en økning på henholdsvis 113 og 75 prosent når det gjelder utførte PT-timer. Foto: Illustrajonsbilde Colourbox.com
POPULÆRT MED PT: I løpet av et par år har Elixia og SATS hatt en økning på henholdsvis 113 og 75 prosent når det gjelder utførte PT-timer. Foto: Illustrajonsbilde Colourbox.comVis mer

Stadig flere bruker PT

Bruken av personlige trenere har eksplodert. Men er de verdt pengene?

Personlig trener (PT) er ikke lenger noe som kun er forbeholdt superstjerner og toppidrettsutøvere.

Tall fra Norges to største treningssenterkjeder, Elixia og SATS, viser at bruken av PT har hatt en enorm økning.

PT koster imidlertid en del mer enn et vanlig medlemskap på gymmen, med timepriser opp mot 1000 kroner. Er det verdt pengene?

Les også:
Treningssentrene som skiller seg ut
Det beste apparatet for hjemmetrening
Begår du disse treningstabbene?

Kraftig økning

I fjor utførte Elixia over 66 000 timer med personlige trenere. Det er en økning på over
35 000 timer i løpet av en toårsperiode, melder kjeden i en pressemelding.

Den samme trenden opplever også SATS: I 2009 ble det gjennomført 57 500 timer med PT, sammenlignet med 32 800 timer i 2007.

Det betyr at Elixia og SATS i løpet av et par år har hatt en økning på henholdsvis 113 og 75 prosent.

DinSide PRISTEST: Her trener du billigst

Må hente PT-er fra Sverige

Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening ved Elixia.  Foto: Elixia
Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening ved Elixia. Foto: Elixia Vis mer


- Bruken av PT har skutt til værs de siste årene, og stadig flere vanlige folk leier nå egen instruktør for å få mest mulig ut av treningen, sier produktsjef for personlig trening ved Elixia, Atle Arntzen.

- Vi opplever faktisk så stor etterspørsel at utdanningsinstitusjonene i Norge ikke klarer å utdanne personlige trenere raskt nok. Det siste året har vi har vært nødt til å hente kvalifisert arbeidskraft fra Sverige, sier han i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke bare fine fruer

- I starten var den typiske kunden en kvinne i alderen 35-50 år - og disse er det fremdeles mange av - men forskjellen er at dette nå kun er én av mange brukergrupper, sier Arntzen.

På SATS har de erfart det samme.

- Vi har kunder i alle aldersgrupper og med ulike mål. Både godt trente som ønsker det lille ekstra, og de som trenger å komme i gang med treningen, som ser fordelene med en personlig trener. I tillegg ser vi at svært mange som er i normal god form benytter PT for å effektivisere treningen og få innspill til nye øvelser, forteller kommunikasjonssjef i SATS, Lars-Einar Petterson, til DinSide Helse.


Hvorfor velge PT?

Å velge PT har mange fordeler, ifølge Elixia og SATS.

– Hovedårsaken til at folk slutter eller blir såkalte støttemedlemmer er at de går lei av å sitte alene og gjøre de samme kjedelige øvelsene. Med en PT eller en fast treningskamerat går det mye lettere, sier Arntzen.

Petterson i SATS er enig:

- En personlig trener bidrar til å holde motivasjonen på topp og bedrer dermed kontinuiteten på treningen.

- Mange av våre medlemmer sier at de heller bruker noen tusenlapper på helsen enn å ta et par turer på byen eller en ekstra tur til Syden, legger han til.

DinSide har testet: Er PT verdt pengene?

DinSide har testet personlige trenere både i 2008 og tidligere i år.

VERDT PRISEN? Testperson Maren Synnevåg mener PT er vel verdt pengene. Foto: Per Ervland
VERDT PRISEN? Testperson Maren Synnevåg mener PT er vel verdt pengene. Foto: Per Ervland Vis mer


I testen som ble utført for to år siden opplevde testpersonene, reiseredaktør Stine Okkelmo og statsviter Eigil Knudsen Ingnes, gode resultater ved bruk av PT, men de mente begge at det var litt for dyrt.

- For meg blir 800 kroner for en treningstime i drøyeste laget, særlig siden jeg allerede bruker 500 kroner i måneden på treningsmedlemskap. Men for dem som har penger til det, og virkelig er motiverte til å få mest mulig ut av timene, så er dette å anbefale, syntes Okkelmo.

I testen fra februar i år sammenlignet vi PT-tilbudene ved Elixia, SATS og Oxigeno. Se hvilken som fikk terningkast 6.

Vår testperson, journalist Maren Synnevåg, konkluderte da med at personlig trener var verdt prisen.

- Over 2000 kroner i måneden er selvfølgelig en del penger, men i forhold til skjønnhetsbehandling, frisørtimer eller andre typer velværebehandling, mener jeg at det er en forsvarlig pris.

Hva mener du? Er personlig trener verdt pengene? Fortell oss i debattforumet!

PT på nett

Har du ikke tid eller penger til å få deg personlig trener på treningsstudioet? Da kan kanskje PT på nett være løsningen for deg?

  • Aller Internetts nye tjeneste Personligtrening.no: Månedspriser fra kr 79 (12 mnd) til kr 165 (3 mnd). Vi gjør oppmerksom på at Aller Internett også eier DinSide.no.
  • Gympartner.no: Månedspriser fra kr 149 (12 mnd) til kr 199 (3 mnd)

Dette koster det å trene med PT
TreningssenterPris 1 timePakkepris
Elixia (en time=55 min.)Fra 700 til 1.000 kr.10 timer: Fra 5.000 til 6.800 kr.
Oxigeno (en time=60 min.)620 eller 720 kr.12 timer: 6.120 eller 7.320 kr.
Sats (en time=60 min.)620 eller 72012 timer: 6.120 eller 7.320 kr.
Prisene er innhentet fra treningssentrene 28. januar 2010.
Elixia: Prisene angitt er for 55-minutters timer. De har ogaå flere andre varianter, som ekspresstime (25 min.), time for to, osv. Differensierte priser avhengig av utdanningsnivå på trenerne. Nivå 1-trenere har minimum grunnfag idrett, i tillegg til Elixias egen PT-utdanning. Nivå 2-trenere har i tillegg formell PT-utdanning, og nivå 3-trenere har i tillegg til dette utmerket seg som en positiv bidragsyter til senteret mm. Prisene i tabellen er fra-priser med nivå 1-trener, til kostnad med nivå 3-trener.
Oxigeno: Prisene er for 60-minutters timer. Alle PTene hos Oxigeno har PT-utdannelse, men i ulik grad. PTene med mer erfaring og videreutdannelse koster 100 kr. mer per time enn PTene med kun grunnutdannelse. De har også 30-minutterstimer og timer for to.
Sats: En PT-time er 60 minutter. Alle PTene hos Sats har PT-utdannelse, men det koster 100 kroner mer per time hos de med mest PT-utdannelse og erfaring.