Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Stadig flere blir tatt i tollen

Visse rekorder bør ikke brytes.

Tollvesenets beslagstall for første halvår 2009 er dyster lesning, for på nesten alle områder er det økning i antallet beslag.

Hvorvidt økningen skyldes økte kontroller, at tollerne har blitt flinkere, eller generell økning av smuglingen vil nok variere etter område. Uansett forklaring er imidlertid moralen enkel: Ikke la deg friste, sjansen er stor for at du blir tatt - og bøtene er saftige.

Mer vin, brennevin og sigaretter

Totalt ble det beslaglagt 24 000 liter vin dette halvåret, mot 20 000 liter første halvår 2008, og også brennvinsbeslaget har økt fra drøyt 17 000 liter første halvår i fjor til 19 500 liter i år.

Når det gjelder øl er det imidlertid en liten nedgang, fra 132 000 liter til 129 000 liter de seks første månedene i 2009. I første halvår 2009 beslagla tollerne dessuten over fire millioner sigaretter og hele 16 tonn kjøttvarer.

Visste du at kontant-grensen gikk på 25.000 kroner? (Avsluttet)
Uinteressant. Bruker uansett kort(46%) 80
Ja, selvsagt(32%) 55
Hva? Er det mulig??(22%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og mye penger

Men alkohol og tobakk til folket er ikke nok, for også store pengesummer blir beslaglagt. Totalt avslørte tollerne smugling av 18 millioner kroner i valuta første halvår.

Det er nemlig ikke tillatt å ta med seg mer enn 25 000 kroner i betalingsmidler inn og ut av Norge uten å deklarere pengene for Tollvesenet.

Toll- og avgiftsdirektøren ønsker seg sterkere virkemidler i kampen mot valutasmugling. Det arbeides nå med strengere bøtesatser og gebyrer for valutasmugling. Tollvesenet har i år også anskaffet hunder som trenes for å lukte seg frem til penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er det enda verre når det gjelder narkotika.

Narkotikarekord

Med hele 1200 narkotikabeslag er det satt en ny rekord i løpet av seks måneder.

- Narkotikapresset mot Norges grenser er fortsatt høyt. Tollerne beslagla første halvår 2009 store mengder hasj, amfetamin, kokain, heroin og khat. Dessuten ble det beslaglagt mer ecstasy dette halvåret enn noen gang tidligere i løpet av seks måneder. Jeg er stolt over tollernes innsats, men er samtidig bekymret over det store narkotikapresset, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Det største hasjbeslaget hittil i år var alene på 392 kilo, og totalt ble det hanket inn 621 kilo - noe som faktisk er mer enn alle beslagene i hele 2008.

Men det stopper ikke der: I første halvår beslagla tollerne også 69 000 ecstasytabletter, 25 kilo heroin, 36 kilo kokain og 114 kilo amfetamin. I tillegg til disse betydelige beslagene avdekket tollerne smugling av 4,5 tonn av den narkotiske planten khat.

Slankemiddel med bismak...

Det er det såkalte CITES-regelverket som regulerer handelen med utrydningstruede dyre- og plantearter, og også her har det vært en kraftig økning. Økningen skyldes i hovedsak mange beslag av et slankemiddel som inneholder ekstrakter fra den utrydningstruede planten Hoodia.

Hele oversikten får du her:

Stadig flere blir tatt i tollen


Kilde: Tollvesenet.