Stadig færre som røyker

Laveste nivå siden 1973. Men for enkelte er røyken erstattet med noe annet.

Antall personer som kjøpte tobakksprodukter i Norge gikk ned i 2010. Én av grunnene kan være at tobakken ble skjult bak disken fra 1. januar i fjor. Foto: Per Ervland
Antall personer som kjøpte tobakksprodukter i Norge gikk ned i 2010. Én av grunnene kan være at tobakken ble skjult bak disken fra 1. januar i fjor. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For litt over ett år siden måtte butikkene skjule tobakksvarer bak disken eller i lukkede montrer. Målet var at færre skulle la seg lokke til å kjøpe en pakke sigaretter eller en boks snus.

Men hadde tiltaket mot bruk av tobakk noen positiv virkning? I dag kom tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som kan gi oss svaret på nettopp dette spørsmålet.

Ifølge SSB var det under 20 prosent av befolkningen i aldersgruppen 16-74 år som røykte daglig i fjor. Dette er en betydelig nedgang fra året før, og faktisk den laveste andelen siden målingene begynte i 1973.

Helsedirektoratet venter nå på en evaluering om tiltaket med å skjule tobakk i butikkene, har virket positivt. Men trenden er klar.

- Det er grunn til å anta at dette tiltaket, sammen med andre virkemidler har hatt en positiv effekt, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet, til DinSide.

LES OGSÅ: Vil ikke ansette røykere

Litt flere som snuser

Samtidig viser tallene at det er litt flere som snuste daglig, men hoppet er på langt nær så stort at det tar igjen antallet som klarte å stumpe røyken i fjor.

Rundt 7 prosent brukte snus daglig i 2010, de aller fleste av dem var menn. Andelen av dem som brukte snus av og til, var uendret på 4 prosent.

Blant de aller yngste tobakksbrukerne, mellom 16 og 24 år, fortsatte trenden man har sett de siste årene, der langt færre røyker og flere snuser. Hver fjerde unge mann brukte snus daglig, mot 8 prosent av unge kvinner - langt over snittet, med andre ord.

TØR DU SJEKKE? Så mye sløser du bort hvert år

Nye tiltak må til

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener at det må nye tiltak til for å få bukt med den økende trenden til snusbruk.

- Selv om daglig snusbruk trolig er mindre skadelig enn daglig røyking, er det fremdeles stor helserisiko forbundet med daglig snusbruk. Derfor er det nødvendig å se på nye tiltak som kan redusere snusbruken, sier Larsen.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen melder i dag om at nye tiltak er på trappene.

– Vi arbeider nå med en ny tobakksstrategi for de kommende fem årene. Det gjenstår fortsatt en rekke utfordringer på tobakksfeltet, blant annet knyttet til passiv røyking og snusbruk, uttaler helseministeren i en pressemelding.

VIL DU SLUTTE Å RØYKE? Her er røykeplastrene billigst

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!