Stadig dårlige poteter

- Når det regner, rister potetopptakeren av jorden og lager samtidig skader på potetene.

<b>Alle var skadet: </b>Vi plukket sant å si ut de peneste potetene i løsvekt på Rema, men så ikke veldig nøye på dem: Alle hadde skader. Foto: Jon Erland Madsen
Alle var skadet: Vi plukket sant å si ut de peneste potetene i løsvekt på Rema, men så ikke veldig nøye på dem: Alle hadde skader. Foto: Jon Erland Madsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tidligere var det en god del kontroller med potetkvaliteten, men dette har blitt trappet ned, sier Johannes Værdal i Mattilsynet. - Nå er det nesten ingen ting.

Kjære leser, som vanlig er det på bakgrunn av våre personlige, rystende erfaringer med den lokale potetkremmeren vi tar affære. Vi plukket poteter i løsvekt fra bingen i hjørnet, men alltid var det noe i veien med dem. Det var kutt fra opptaksutstyret, med begynnende råte i kuttene, det var støtskader, det var groer, det var grønnskjær og av og til var de myke, nesten visne.

Denne matvarekjeden er stadig billigst!

- Det er nå aktørene selv som følger med på potetkvaliteten, sier Værdal. - Det er klare standardkrav til matpoteter hva gjelder antallet og størrelsen av akseptable skader. Disse later ikke til å ha blitt fulgt her.

- Har leverandørene i verdikjeden for poteter noe insitament til å følge standardene?

- Det er svært lave priser på poteter. For å være littegrann stygg: Jo mindre de plukker bort, jo mer har de å selge. Om det hadde vært slik at topp kvalitet gir høyere pris, hadde det vært mer interessant å foreta en nøyere kvalitetskontroll.

Les også: Kjøper du lurerøtter?

Opptaksutstyret

- Selv om jeg tok de potetene som så finest ut i løsvekt-kassen på Rema, viste det seg at alle har kutt. Antakelig er det forårsaket av opptaksutstyret. Er det ikke mulig å lage opptaksutstyr som ikke skader potetene?

- Opptaksutstyret idag er veldig bra, sier Værdal. - Under optimale forhold blir det ingen merker. Men når det er fuktig, som det gjerne er i Norge om høsten, sitter det igjen mye jord på potetene. Man lar derfor opptakeren riste av jorden, og i denne prosessen kan potetene få skader.

- Kan de ikke spyle av jorden i stedet for å riste den av?

- Det gjøres da også med de fleste poteter som er pakket i poser. Men potetene i løs vekt, som du plukket fra, er som regel ikke vasket.

- Når importerte vårpoteter av og til ser veldig fine ut, skyldes det ofte at de er høstet under optimale forhold i løs, tørr jord.

- Fallskader

image: Stadig dårlige poteter


Dette så jo ikke bra ut, skriver Espen Gulttvedt, produktsjef for poteter i Bama, Norges største potetgrossist, til DinSide etter å ha studert bildene på denne siden. - Skadene du ser her er fallskader. Det kan ha skjedd i opptakeren, men det kan også ha skjedd på pakkeriet.

- Slike skader finner vi på alle typer poteter.

- Den offentlige statistikken som vi har tilgjengelig (som det nå er nesten slutt på, da Mattilsynet ikke har prioritert kontroll av matpoteter lenger, red.anm.) og vår egen etterkontroll viser at kvaliteten ut i butikk har blitt betydelig bedre. Men, det er fortsatt et stort potensiale, og vi jobber hele tiden med å forbedre alt fra valg av sorter, dyrkningsteknikk, sortering og behandling av poteter helt frem til forbrukeren.

- Også butikken å klandre

Johannes Værdal understreker at også butikken har et ansvar for potetkvaliteten. - Når potetene ligger i varmen i butikkene, går det fort råte i slike småskader. Disse potetene skal butikkene sortere ut, men dessverre ser vi ofte at de ikke gjør det.

Les også: Matbutikkene bryter loven

Og hva gjorde dette potetofferet? Han skar bort de råtne delene og spiste resten. Dobbel pris, riktignok, men resten smakte utmerket. (Og så skal jeg snart ta meg sammen og kjøpe briller til erstatning for dem jeg la igjen på flyet, for å væpne meg til bedre potethandel.)