Stadig billigere internett

Telenor ligger lavest for vanlige brukere, men prisene synker over hele linjen.

Siden dereguleringen av telesektoren for omkring tre år siden, har surfeprisene på internett sunket jevnt og stadig. I august 1998 kom Telenor som første selskap med Frisurf - tilbudet som gjorde at man kunne være på nettet uten å betale noe annet enn tellerskritt. Minuttaksten var 30 øre i arbeidstiden og 20 øre på kveldstid og i helgene.

Nesten før pressemeldingen var sendt ut, hadde en rekke konkurrenter lansert sine nye "gratis" internettilbud. Fremst i rekken av konkurrenter har hele tiden Tele2 stått, men de siste månedene er det ferskere aktører på det norske markedet som har hatt de beste tilbudene. Først Netcom, som tidligere utelukkende var en leverandør av mobile tjenester, og nå i det siste WorldOnline, LibertySurf og CyberCity.

WorldOnline og LibertySurf har samtidig kjørt store kampanjer hvor budskapet er at det går veldig fort når man surfer ved hjelp av selskapenes noder. Vel, har man ISDN, går det med 64 K uansett, og farten på utenlandsforbindelsene er god hos alle leverandører.

Hele tiden har Telenor ligger relativt høyt i pris, og det er ikke så rart. Selskapet har hatt flest kunder, og derfor mest å tape på å senke prisene. Angriperne har innledningsvis bare hatt noen få tusen kunder, og de utenlandske morselskapene har kunnet kjøpe seg kunder i Norge ved å droppe prisene.

Men nå har noe skjedd. For fjorten dager siden innførte Telenor et nytt internettprodukt som heter Telenor Fastpris. Dette gir den billigste internettsurfingen for ganske brede grupper brukere med et middels forbruk av internettid.

Vi har vært vant til at Tele2 øyeblikkelig har svart med å sette ned sine egne priser. Men det har foreløpig ikke skjedd. Årsaken er nok at også Tele2 etterhvert har fått veldig mange internettkunder i Norge. Nå taper Tele2 selv skjorta om de setter ned surfeprisen med ett øre.

I motsetning til Telenor har nok også Tele2 de mest våkne kundene. Det var de som først brøt ut fra Telenor. De følger nok godt med på prisene, og vil straks benytte seg av nye tilbud. Mens Telenor kan lansere nye rabattprogrammer som bare tegnes av en mindre del av dem som burde gjøre det.

DinSide har nå gått gjennom og oppdatert samtlige priser i Surfekalkulatoren. Den inneholder som bekjent prisene til de tilbyderne som ved et eller annet bruksmønster kan være billigst. I tillegg inneholder den prisene til de største leverandørene, som flest er tilknyttet. Den inneholder også prisene på de rabattprogrammene man kan tegne til de forskjellige abonnementene. Kalkulatoren legger disse automatisk inn når de lønner seg.

Leverandøren CyberCity har tre såkalte fastprisabonnementer. Leverandøren er ikke med i Surfekalkulatoren, men har fått sin egen kalkulator. Grunnen til dette, er at surfekalkulatoren ber deg oppgi din gjennomsnittlige brukstid pr. dag på forskjellige tider av døgnet. Dette gir ikke tilfredsstillende data for å regne ut kostnaden ved CyberCity-abonnementene, hvor man ikke kan spare ubenyttet tid til dagen etter. Det er derfor laget en egen kalkulator for disse.

Ta meg til Surfekalkulatoren

Ta meg til CyberCity-abonnementene