Sprudlevinen de anbefaler

Syv musserende og syv ekte champagner anmelderne liker.

<b>Det blir også fenalår, eggerøre, kransekake og eggedosis: </b>Men først tar vi champagnen. Foto: colourbox.com
Det blir også fenalår, eggerøre, kransekake og eggedosis: Men først tar vi champagnen. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange er festen først startet når champagnen helles i glassene og hurraropene gjaller. Symbolverdien ved ekte champagne er sterk, derfor kvier vi oss kanskje for å blande spanske cavaer, tysk sekt eller andre franske sprudleviner inn i grunnlovsfeiringen. Det er på en måte likegyldig hvordan de smaker, de roper ikke FEST! på samme måte.

Men er polet åpent dagen før 17. mai

Men det produseres sprudleviner i stort omfang i flere andre land, ikke minst i tradisjonstunge vinland som Italia, Spania og Tyskland. Og det produseres sprudleviner utenfor champagneområdet i Frankrike.

Ekte champagne

Det er etterhvert ganske mange champagner på polets vinkart. De fleste koster over 400 kroner flasken. Den dyreste koster koster 16.999 kroner kroner for en flaske (som må bestilles). Anmelderne vi har lest trekker sjelden frem de dyreste merkene, men likevel er både Bollinger og Moët & Chandon representert i vårt lille utvalg ved noen av sine billigere sorter. (Ifjor ofret vi oss, og testet champagne selv. I år lener vi oss på fjorårets test og på kollegaers anbefalinger).

Den billigste ekte champagnen på polet koster 209 kroner. Det billigste av de anbefalte koster 249,90.

Det er både rosa og gulhvitt i listene.


Musserende vin

Champagne-lauget har egne regler for hvordan vinen skal lages og lagres. Andre produsenter kan lage vinen på samme måte, men får likevel ikke kalle den champagne. Noen av sprudlevinene er heller ikke laget på samme måte, og laget av helt andre druesorter enn det som er vanlig i Champagne.

Musserende vin er derfor ikke champagne-kopier, men kan ha sterke, egne kvaliteter champagnen ikke har. Noe å prøve 17. mai?

Skal du sjenke svært mange gjester, er det nok også fornuftig å bruke musserende vin, som du får til under halve prisen.


Polets åpningstider i mai

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!