Sprit: Spar 24 % i Sverige

En svak svenskekrone - kombinert med mye lavere alkoholavgifter - gjør det ultralønnsomt å handle på Systembolaget for tiden.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Går turen til Sverige i sommer? Da er det svært lønnsomt å ta en tur innom Systembolaget.

Vår pristest mellom Vinmonopolet og Systembolaget viser nemlig at du kan spare opp mot 44 prosent på enkeltprodukter.

Og det er ikke minst fordi den svenske kronen for tiden er rekordsvak mot den norske kronen. Hvis du bruker bankkortet ditt til å handle for, får du rundt 100 svenske kroner for 85 norske.

TRYKK HER FOR Å SE HELE LISTEN OVER HVOR MYE DU KAN SPARE

Pristesten viser at du i snitt vil kunne spare om lag 24 prosent på å handle svensk fremfor norsk.

Sparer mest

Spar på svensk sprit! Vis mer

Kjøper du rosévinen Mateus, betaler du 85 kroner for denne i Norge. På Systembolaget får du den, omregnet til norske kroner, for 47,60 kroner. Det gir en besparelse på hele 44 prosent.

Også hvitvinen Blossom Hill er det mye å spare på. Den koster 84,80 kroner i Norge, og 50,15 kroner i Sverige. Dermed er besparelsen på 41 prosent.

Sparer minst

Ut fra erfaringene i pristesten virker det som om de prosentvise prisforskjellene på vin og sprit blir mindre jo dyrere produktene er, hvilket er en naturlig følge av måten hvorpå alkoholavgiftene blir beregnet.

For eksempel sparer man bare følgende på disse produktene:

  • Kahlua likør: 10 prosent

  • Baileys likør: 13 prosent

  • Veuve Clicquot champagne: 14 prosent

  • Bowmore whiskey: 15 prosent

  • Bollinger Special Cuvée champagne: 17 prosent

Dette er alle produkter som enten inneholder sprit, eller er dyre mousserende viner.

Husk likevel at den kronemessige besparelsen på disse produktene kan være større, selv om den prosentmessige besparelsen er mindre.

Ut på tur

Vi understreker at det kan være en feilkilde i å sluke disse prisforskjellene rått. For det koster selvsagt å kjøre til Sverige for å hente varene.

Nøyaktig hvor mye det koster vil selvsagt variere. Og bor du i Bergen, er det nok lite lurt å ta turen til Sverige for å handle. Bor du derimot i Halden, koster turen svært lite.

Derfor har vi ikke regnet inn kostnadene som hører med til en slik tur, mange tar seg jo en tur til Sverige i løpet av sommeren uansett.

Men hvor mye kan man spare, og fremdeles holde seg innen den lovlige kvoten? Sjekk vårt regneeksempel hvor vinklubbveninnene Vilde, Vera, Valborg, Vendela, Vibeke, Vigdis og Viola drar på tur sammen.

Kvoten

Ifølge Tollvesenet kan man ta med seg følgende alkoholkvote ved reise til Norge:

A) 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent, og 1 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent. Eller 2 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent

B) 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent.

Dette betyr at man for eksempel kan ta med 4 liter øl dersom man ikke medbringer andre alkoholholdige drikkevarer.

For å innføre alkoholholdige drikkevarer må man være over 18 år. For innførsel av drikk med alkoholstyrke over 22 volumprosent, må du være over 20 år.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Husk også at det er lov å ta med alkoholkvoten selv om du er borte i under 24 timer - så lenge at du ikke handler tax-free.

Sjekke andre priser - eller tollkvoter?
Tollvesenet
Systembolaget
Vinmonopolet