Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Sprit gir sunn frukt

Hvordan gjøre effekten av en frukt så sunn som mulig? Putt den i en cocktail, er oppfordringen fra ekspertene.

Fem om dagen, og helst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt. Alle har fått med seg at frukt er sunt, og at det bør ha en fast plass i kostholdet. Frukt inneholder stoffer som kan beskytte mot en rekke sykdommer som kreft, hjertesykdom og leddbetennelse.

Slik frisker du opp fruktvanene!

Og selv om jordbær er svært sunt og smaker godt i seg selv, kan du gjøre bæret enda sunnere - og enda bedre. For blander du jordbær med alkohol, som i en strawberry daquiri, forsterkes effekten av antioksidantene i bæret, skriver tidsskriftet Journal of the Science of Food and Agriculture.

Antioksidanter omfatter en rekke stoffer som finnes naturlig i mat og drikke, og beskytter mot såkalte frie radikaler, som kan skade celler og vev.

Forskerne fra Kasetsart University i Thailand og det amerikanske landbruksdepartementet var opprinnelig på jakt etter å finne ut mer effektive måter lagre frisk frukt.

Slik kommer du i toppform med jordbær:

Tvilsomme ernæringseksperter
Forskerne oppdaget at behandling av jordbær med alkohol ga høyere antioksidant kapasitet, og reduserte forekomsten av frie radikaler med en tredjedel.

Frie radikaler knyttes til en rekke sykdommer og er en av hovedårsakene til aldring.

Les mer om superbæret som holder deg ung

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringsfysiologer sier imidlertid at den ugunstige effekten av slike drinker, kan oppheve de sunne fordelene.

Kan skade leveren
- Det er velkjent at enkel behandling av frukt og grønnsaker kan forsterke næringsinnholdet og mengden antioksidanter. Koker du for eksempel tomater, eller steker paprika, økes mengden av betakaroten og lykopen (en type antioksidant red.adm.), sier Dr. Frankie Phillips ved British Dietetic Association, til BBC.

Men Phillips legger til et stort mén.

- Selv om denne studien anbefaler å øke inntaket av jordbær med alkohol, er det helt klart skadelig for cellene å drikke for mye alkohol. Potensialet til antioksidantene kan forsvinne, og alkoholen kan skade leveren, sier legen.

Rådet til Phillips er å nyte sommerbærene, men forvent ikke at en strawberry daquiri skal være tidenes mirakelkur!

Les også: Jordbær for allergikere