Spretter 500.000 flere korker!

Vi drikker stadig mer vin. I årets tre første måneder drakk vi nesten 500.000 liter mer enn samme periode i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Ølkonsumet har falt - men ikke på langt nær nok til å dekke vårt økende vinkonsum.


Mer vin, mindre øl

Våre alkoholvaner er ikke som før. Ikke en gang som i fjor. Vi drikker stadig mer vin, og litt mindre øl - ifølge SSBs kvartalsvise alkoholstatistikk. Første kvartal i år ble det omsatt 13.281.000 liter vin. Det er 481.000 liter mer vin enn i samme periode i fjor. Salget av brennevin og rusbrus har også økt, med henholdsvis 74.000 og 42.000 liter.

Ølsalget har falt noe, men ikke på langt nær nok til å veie opp for vårt økende alkoholkonsum: Registrert omsetning falt 215.000 liter fra første kvartal i fjor - til første kvartal i år.

Totalt ble det omsatt 4.939.000 liter ren alkohol, fordelt på brennevin, vin, øl - og rusbrus. Det vil si at hver eneste nordmann over 15 år fikk i seg 1,32 liter ren alkhol, en økning på 0,01 liter, eller 0,8 prosent fra i fjor.

Alkoholkonsum

Drikker du mer eller mindre enn gjennomsnittet? (Avsluttet)
Jeg drikker mer(48%) 128
Jeg drikker mindre(37%) 100
Jeg drikker like mye, kanskje litt annerledes fordelt(15%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom alle drakk like mye av hver alkholtype, tilsvarer dette:

 • 0,66 liter brennevin
 • 3,56 liter vin
 • 13,79 liter øl
 • 0,47 liter rusbrus
 • Økte tax-freekvoter

  Tallene SSB bruker i sine beregninger bygger på de månedlige avgiftsoppgavene som registreres hos Toll- og avgiftsdirektoratet og registrert kontant import. Hjemmebrent, smuglervarer og turistimport registreres ikke.

  De omsatte 2,5 millioner liter med brennevin, 13,3 millioner liter vin, 51,5 millioner liter øl og 1,8 milloner liter med rusbrus er altså bare bunnen av isberget.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  I årets første tre måneder drakk vi nesten 500.000 liter mer vin enn i fjor. Foto: Alexandre Jaeger Foto: alexandre jaeger
  I årets første tre måneder drakk vi nesten 500.000 liter mer vin enn i fjor. Foto: Alexandre Jaeger Foto: alexandre jaeger Vis mer


  1. juli økte tax-free kvotene med 50 prosent på import av vin. Det vil bli spennende å se om dette vil ha noen effekt på omsetningen innenlands - eller om vi rett og slett holder oss til en litt mer akseptabel kvote - og smugler mindre.

  Grensehandelen med Sverige, når stadig større høyder, og ifølge NTB har ikke Systembolaget i Strømstad kapasitet til å forsyne kjøpelystne nordmenn med nok varer. Det meldes om tomme hyller, ribbete utsalg - og frustrerte svensker som er kraftig lei av nordbaggar på harry-tur.

  Ifølge tall fra Tollvesenet, øker også grensehandelen med øl. I årets fem første måneder ble det foretatt 1.347 beslag av øl ved grensene, samlet over 95.000 liter. Dette er en økning på mer enn 33.000 liter fra i fjor.

  Folk fra Oslo-området, Østlandet og Nord-Norge står for den største delen av grensehandelen.

  - Det er folk som bor i kjøreavstand til Sverige og Finland som først og fremst handler øl i utlandet. Men også utenlandsferjene som seiler fra en rekke norske kystbyer selger mye øl, sier kommunikasjonsrådgiver Allan Auke i Bryggeriforeningen til Newswire.

  - At så mange i Nord-Norge også reiser til utlandet for å kjøpe øl har sammenheng med at øl er blitt atskillig billigere i Finland. I Finland ble ølavgiften senket med 32 prosent i fjor. Den norske ølavgiften er skyhøy i forhold til alle våre naboland. Derfor er prisforskjellene så store, legger han til.

  I tittelen nevner vi, for enkelhets skyld, 500.000 korker - et pent rundt tall. Dette tallet er selvfølgelig avhengig av fordelingen mellom flasker, magnumflasker og kartonger.

  Kilder: SSB, NTB og Newswire