Spray øker kvinners sexlyst

En spray som gir kvinner mer sexlyst og nytelse har hatt suksess i innledende forsøk.

Sprayen inneholder det mannlige hormonet testosteron og er utviklet av det australske selskapet Acrux.

Det ble opprinnelig utviklet med tanke på å øke sexlysten til kvinner som hadde vært gjennom overgangsalderen, men forsøkene viser at det også virker på yngre kvinner som mangler sexlyst.

Acrux planlegger større studier, og regner ikke med at sprayen kommer på markedet på mange år.

Sprayen ble testet i fire måneder i tre forskjellige doser på 261 kvinner med lite sexlyst og lavt testosteronnivå.

Forskerne fant et tydelig sprang i antall ”tilfredsstillende opplevelser” etter fire måneder blant kvinnene som brukte sprayen med den sterkeste dosen.

Den eneste bivirkningen var en liten økning i veksten av kroppshår blant noen av deltagerne. To av kvinnene som fikk den høyeste dosen avbrøt studien før det hadde gått fire måneder på grunn av dette.

Forskningsleder Susan Davis fra Monash University sier til BBC at tidligere forskning har fokusert på kvinner som har vært gjennom overgangsalderen og har lave testosteronnivåer.

- Man det er også mange yngre kvinner som sier de har liten interesse av sex og ikke nyter det, sier hun.

- Dette er blitt forklart med problemer i forholdet, depresjoner eller andre forhold i livet. Nå vet vi at problemet er biologisk for mange kvinner.

- Hvis fremtidige studier bekrefter disse resultatene kan denne sprayen gjøre en enorm forskjell for livskvaliteten til mange kvinner, sier hun.

Davis sier noen eksperter er bekymrede til å behandle eldre kvinner med testosteron for å gi dem tilbake nivåene de hadde i ungdommen, men å gi testosteron til unge kvinner for å gi dem likt nivå som deres jevnaldrende medsøste er en annen sak, mener hun.

Les også: Mozon har tidligere omtalt testosteronplasteret Intrinsa, som øker sexlysten på samme måte.

Mozon.no, 11.02.2005