Rekrutterer får ikke lov til å stille hvile som helst spørsmål på intervju.  Foto: Colourbox.com
Rekrutterer får ikke lov til å stille hvile som helst spørsmål på intervju. Foto: Colourbox.comVis mer

Spørsmålene det ikke er lov å stille på intervju

Norske lover setter stopper for hva du kan bli spurt om på jobbintervjuet. Her er fy-spørsmålene.

Det er mye du skal tenke på når du blir kalt inn til jobbintervju. Hvordan du kler deg, hvordan du svarer og hvilke spørsmål du stiller, kan avgjøre om du får jobben eller ikke.

Men det er ikke bare arbeidssøkeren som må holde tungen rett i munnen på intervju.

Den som skal ansette plikter selvfølgelig å følge norske lover og regler - som setter en stopper for hvilke spørsmål som kan bli stilt til jobbsøkeren.

LES OGSÅ: Bransjene som skal ansette flest akkurat nå

Dette er på fy-listen

Det er blant annet Arbeidsmiljøloven og Diskrimineringsloven som legger føringer for store deler av ansettelsesprosessen.

Ifølge Arbeidsmiljølovens paragraf 13-4, kan ikke arbeidsgiveren på noen som helst måte, hverken i stillingsutlysningen eller på annen måte, be om at søkerne skal oppgi seksuell orientering, eller hvordan de stiller seg til politiske spørsmål. Du skal, med loven på din side, også slippe å få spørsmål om du er medlem i en arbeidstakerorganisasjon.

Ifølge Diskrimineringslovens paragraf 7 hører heller ikke spørsmål eller innhenting av informasjon om søkerens religiøse eller kulturelle ståsted hjemme i ansettelsesprosesser.


Det er også forbud mot å innhente andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen.

Disse forbudene gjelder ikke bare i selve intervjusituasjonen. Ifølge Arbeidsmiljøloven kan ikke arbeidsgiveren «iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte».

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Tips til hva du bør ha på deg på intervjuet

Hva om du blir spurt?

Selv om det er ganske klare regler for hva man kan spørre om på intervju, er det ikke gitt at alle som skal ansette følger dem.

Hvordan skal man da reagere, dersom intervjueren er så freidig å komme med spørsmål det egentlig ikke er lov å stille?

Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker
Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker Vis mer


– I et jobbintervju er det viktig å fremstå positiv, være medgjørlig og gi et fordelaktig inntrykk. Det er ikke alltid ålreit å fremstå som en kverulant ved å for eksempel si at du nekter å svare på spørsmålet, sier karriereekspert Trude Kvammen Ekker til DinSide.

Hun er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker og tidligere rekrutteringssjef i Orkla Brands Nordic.

– Med mindre spørsmålene oppfattes som trakasserende, kan du forsøke å være litt rund i formuleringene, og ikke svare direkte. Du kan for eksempel si: «Det har jeg ikke tatt stilling til ennå», oppfordrer Ekker.

Hun presiserer at dersom du synes spørsmålene er ubehagelige, bør du heller ikke svare på dem.

– Hvis situasjonen oppleves som trakassering eller overtramp, kan du godt si at du ikke vil svare på spørsmålet. Hvis du opplever det på den måten, vil du kanskje ikke jobbe der uansett, sier Ekker.

Vanligere i mindre organisasjoner

Ekker tror det er en del som skal ansette, som stiller spørsmål de ikke skulle stilt.

– Jeg tror det skjer relativt ofte, særlig i små selskap, der de som skal ansette ikke er så skolerte med rekruttering, sier karriereeksperten.

Hun legger til at på større arbeidsplasser, der det finnes profesjonelle HR- og rekrutteringsfunksjoner, vil det være mer uvanlig å oppleve at slike spørsmål blir stilt.

Du kan selv ta opp temaene

Husk at selv om den som skal ansette ikke har anledning til å stille hvilke som helst spørsmål på intervju, kan du selv velge å ta opp temaene, hvis du ønsker det.

I et innlegg på bemanningsselskapet Adeccos blogg, Gratis Påfyll, skriver selskapets juridiske direktør Kristin Tingberg Sandvik at å gi slike opplysninger muligens kan være en fordel i enkelte sammenhenger.

«Kanskje du mener det vil gi et fortrinn i konkurransen om drømmejobben. Vi vet jo alle at arbeidsgivere vil vite mer om deg enn hvilken utdannelse og arbeidserfaring du har», skriver Sandvik.

Hun skriver at den som skal ansette ikke har noen plikt til å stoppe vedkommende fra å dele denne informasjonen.

«Selvfølgelig er ikke det forbudt å snakke om hva man vil. Arbeidsgiver har ingen plikt til å «holde seg for ørene», og har heller ingen direkte plikt til å informere deg om at det du snakker om kan ikke vi spørre om».