Spørsmål og svar om inkontinens

Inkontinens rammer mange tusen nordmenn. Her får du svar på de vanligste svarene knyttet til inkontinens.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inkontinens dreier seg om redusert eller opphevet evne til å ha kontroll over vannlating eller avføring. Inkontinens kommer i mange forskjellige former og alvorlighetsgrader, og problemet er ofte en følge av andre sykdommer i nervesystemet.

Les mer om inkontinens på Lommelegen

Hvor vanlig er det?
I Norge regner man med at rundt 500.000 mennesker sliter med urinlekkasjer i en eller annen form. Om lag halvparten av eldre kvinner har en eller annen for urininkontinens, men lidelsen forekommer i alle aldre. Det er over dobbelt så mange kvinner som menn som lider av urininkontinens. Dette skyldes nok først og fremst følger etter svangerskap, fødsel og overgangsalder. Kvinners urinrør er også mye kortere og mer utsatt enn mannens. I Norge tror man at 10 - 20 % av kvinner har urininkontinens, men her er det nok mørketall.

Hva er symptomene?
Hovedsymptomet er lekkasje av urin, men det er også andre tegn som kan fortelle noe om hvilken type inkontinens du har, som:

- Lekkasje av urin. Som i forbindelse med fysisk aktivitet (latter, nysing, løfting, dansing og trening). Lekkasjen kan være liten og i små porsjoner, eller at hele eller store deler av blæreinnholdet tømmes. For en aktiv kvinne eller mann, kan det å lekke urin, særlig når det er store mengder, være et kjempeproblem, selv om det bare hender en sjelden gang.

- Sterk trang. Sterk vannlatingstrang, selv om blæren ikke er full.

- Smertefull vannlating. Vannlatingstrangen kommer ofte samtidig med en ubehagelig pressfølelse i bekkenbunnen eller mellomgulvet.

- Rekker ikke toalettet. Manglende evne til å greie å holde igjen når vannlatingstrangen melder seg

- Tømningsvansker. Problemer med å få ut all urinen som er i blæren når du later vannet

- Hyppige toalettbesøk. For eksempel mer enn hver annen time, eller mer enn 8 ganger daglig.

- Nattlig vannlating. Å måtte opp for å late vannet minst to ganger i løpet av natten.

- Sengevæting.

- Lekkasje under nattesøvn.

Hvorfor har så mange eldre kvinner vannlatingsproblemer?
En enkel form for inkontinens forekommer hos kvinner etter overgangsalder. De kan ha problemer med å holde på urinen og skvetter ofte små mengder urin ukontrollert. Årsaken kan være hormonelle forandringer og kan ofte behandles enkelt med hormontilskudd i tablettform eller med hormonholdige stikkpiller i skjeden.

Er det andre årsaker til inkontinens som kan behandles?
Det er viktig å finne årsaken til inkontinens slik at den kan behandles hvis det er mulig. Noen må imidlertid leve med problemet, som de som har store skader i nervesystemet. Ved ryggmargsskader kan en få avgang av urin og eller avføring under seksuell aktivitet, og spesielt ved orgasme.

Hva er årsaken til urinavgang under seksuell aktivitet?
Under orgasmen skjer en rekke ufrivillige muskelsammentrekninger. Da kan lukkemusklene i endetarm eller urinveier slappes av og "ulykker" kan skje. For å unngå dette bør en tømme blære og tarm før samleie. Derved kan en slippe å bekymre seg for ufrivillig avgang av urin eller avføring, hendelser som i vesentlig grad kan få negativ innvirkning på muligheter for senere aktivt seksualliv.

Hva slag behandling finnes?
Det finnes flere behandlings former som kan redusere problem med stress inkontinens; operasjon, medikamentell behandling, hormon behandling, elektrostimulering og trening av bekkenbunn muskulatur.

Slik trener du bekkenbunnsmuskulaturen

Kilde: Lommelegen og Helsenett