Spør heller om veien

Du bør tenke deg om opptil flere ganger før du bruker mobilen som navigasjonsmiddel i utlandet, i det minste når det er snakk om gratistjenester.

<strong><B>SER USKYLDIG UT:</strong></B> Men har du tenkt å la for eksempel Google assistere deg med å finne veien i New York, kan regninga når du kommer hjem bli ubehagelig.
SER USKYLDIG UT: Men har du tenkt å la for eksempel Google assistere deg med å finne veien i New York, kan regninga når du kommer hjem bli ubehagelig. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobiltelefonen har blitt et fantastisk navigasjonsredskap, og befinner seg etterhvert i nesten samme kategori som en dedikert GPS-enhet fra store produsenter som TomTom, Navigon og Garmin.

Nå som svette ferieturer i ukjent terreng snart står for døra er det likevel viktig å få med seg forskjellen mellom de to hovedtypene GPS-navigasjon som finnes tilgjengelig for de fleste smartmobiler, inkludert iPhone, Android og Nokia-mobiler.

Hvis ikke du holder tunga rett i munnen kan ferien bli minst to hakk dyrere enn du først hadde tenkt.

Med og uten kart

På den ene siden har GPS-applikasjoner til mobilen som gjerne koster noen hundrelapper i anskaffelse. Her kan du være helt sikker på at bruken i hovedsak er gratis. Det er fordi kartene er inkludert i prisen, og derfor ligger lagret lokalt på mobilen din. Dermed unngår du å måtte hente kartdata fra en ekstern leverandør, hvilket bringer oss til det andre alternativet.

Mange av våre lesere har sikkert Google Maps liggende på mobilen. Denne tjenesten kan komme til å koste langt mer enn det smaker hvis du bruker den på ferietur i utlandet, av den enkle grunn at kartet ikke ligger lagret på telefonen. Kartdataene må med andre ord hentes fra Googles servere, som igjen medfører at datatrafikken blir belastet din telefonregning.

Ettersom datatrafikk er noe av absolutt dyreste du kan pådra deg av mobilsykdommer i utlandet, ser du kanskje hvor dette bærer hen: En stor, stygg mobilregning etter ferieslutt.

Vi foretok en liten kartsimulering via Google Maps, hvor vi liksom gikk fra Ground Zero-området i New York til den vestlige delen av West 70th Street. En relativt kort tur på halvannen time, men ifølge databrukoversikten på vår mobil gikk det med hele 1.4 megabyte kartdata underveis.

Kan fort bli svinedyrt

<strong><B>HER KAN DET BLI DYRT:</strong></B> Google Maps-navigering i blant annet USA er ikke uten videre å anbefale.
HER KAN DET BLI DYRT: Google Maps-navigering i blant annet USA er ikke uten videre å anbefale. Vis mer

USA er på ingen måte noe billig land for mobildatabruk, noe som blant annet kommer tydelig fram i vår oversikt over dyre og rimelige mobilland, og er du for eksempel Telenor-kunde ville turen over kostet deg rundt 160 kroner. Bruker du tjenesten ofte
nok tar det ikke lang tid før tusenlappene flyr.

Merk at vi ikke har målt datatrafikken på Googles gratis GPS-tjeneste som ble lansert i fjor høst. Den er bare tilgjengelig for visse Android-mobiler, men også denne tjenesten laster kontinuerlig ned kartdata til mobilen over mobilnettet. Sjekk med andre ord hvor mye trafikk som går med på enkelt turforslag før du bruker tjenesten i utlandet.

Også Nokia tilbyr en gratis GPS-tjeneste for noen av sine mobiler, og her er det faktisk mulig å laste ned kartdata på forhånd. Det gjør tjenesten atskillig mer brukervennlig for utenlandske ferieturister som har forvillet seg inn i en favela i Brasil, men sjekk likevel om GPS-programmet henter ned tilleggsinformasjon om for eksempel trafikkork før du tar den i bruk.

Husk!

Den aller enkleste sikringen mot uventet høye mobilregninger er å enten skru av såkalt dataroaming helt, det vil si den delen av mobilen som styrer datatrafikken, eller å sjekke forbruket ditt underveis. De fleste nyere smartmobiler har en datatrafikkteller som til enhver tid viser hvor mange megabyte du har lastet ned i løpet av en bestemt periode.

Sjekk også datatrafikkprisene for utlandet på hjemmesidene til din mobiloperatør.

Ta dessuten kontakt med kundeservice og hør om det er mulig å bestille varsling når månedsregninga di overstiger et bestemt beløp. Vær oppmerksom på at slik varsling ikke er vanntett, ettersom det ikke foreligger noen garanti om at den utenlandske teleoperatøren varsler din operatør kontinuerlig om ditt utenlandsforbruk.

Én dags forsinkelse på denne rapporteringen kan med andre ord være nok til at regningen din blir skyhøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer