Reglene forsikringsselskapet må følge når de etterforsker deg

Spør du, må de innrømme at de filmer

Forsikringsselskapet ditt kan filme deg i skjul, om de mistenker at du lyver. Men de må følge reglene.

MÅ VÆRE HÅNDHOLDT: Skal forsikringsselskapet ditt filme deg i smug, må kameraet være håndholdt. Det er bare én av reglene selskapene må forholde seg til. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅ VÆRE HÅNDHOLDT: Skal forsikringsselskapet ditt filme deg i smug, må kameraet være håndholdt. Det er bare én av reglene selskapene må forholde seg til. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har fortalt hvordan en kvinne opplevde å bli overvåket av DNB Livsforsikring, etter at selskapet tvilte på at hun virkelig var ufør.

DNB filmet kvinnen i skjul, fem ganger i løpet av fire måneder, blant annet mens hun var på vei hjem fra butikken. Det kalles skjult observasjon, og involvere ofte både filming og loggføring av alt kunden foretar seg.

- DNB følger naturligvis både lovverket og bransjenormene til Finans Norge når observasjon benyttes, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Dinside.

Lovverket, rettere sagt tolkningen av det, sier at slik skjult filming er lovlig.

Men hva sier egentlig retningslinjene bransjen forholder seg til?

#1: Det skal mye til

Finans Norge anslår at skjult observasjon brukes i omlag fem saker årlig, de fleste av dem om uførhet.

Bransjenormen fra Finans Norge, som bransjen må følge, sier blant annet at skjult observasjon kun kan brukes «ved kvalifisert mistanke om forsikringssvindel».

Og det må dreie seg om et større beløp, hvor observasjon faktisk kan bevise noe som ikke lar seg bevise på andre måter.

- Vi har ut fra kontakten med våre medlemmer en oppfatning av at det er en metode som brukes svært sjeldent, og kun når alle andre utredningsmetoder er forsøkt, uten at saken har blitt tilstrekkelig opplyst, forteller fagsjef Harald Bjerke i Finans Norge til Dinside.

#2: Du kan spørre dem som filmer

Blir du lettere paranoid, og lurer på om noen følger med på deg, skal du vite dette: Du kan bare spørre.

«Bruk av uriktig identitet skal ikke forekomme» står det i retningslinjene. De må altså være ærlige om hvem de er.

- Betyr dette at man kan spørre den som filmer, om de faktisk jobber for forsikringsselskapet sitt?

- Ja, bekrefter fagsjef Bjerke kort.

Det betyr også at de ikke kan late som å for eksempel være den nye naboen din, eller framprovosere situasjoner.

#3: Du kan ikke filmes overalt

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon mener skjult observasjon, med eller uten filming, er den mest invaderende metoden forsikringsselskapene har.

Men de kan ikke filme deg hvor som helst. Retningslinjene åpner for skjult observasjon «på offentlig tilgjengelige områder eller hvor allmennheten har tilgang».

Reglene åpner også for å observere deg «ved tilstedeværelse på aktiviteter/områder hvor allmennheten har tilgang», og gir eksemplene visninger, treningsstudioer og serveringssteder.

Forsikringsselskapet kan forøvrig ikke sette opp et kamera for å følge med på deg; retningslinjene påpeker faktisk at utstyret skal være håndholdt. De kan heller ikke ta opp lyd i smug.

#4: Du skal få vite om filmingen etterpå

Forsikringsselskapet kan filme deg uten å spørre først. Men du skal få vite om observasjonen etter at den er ferdig.

Retningslinjene krever nemlig at forsikringsselskapet varsler kunden om «informasjon som er samlet inn fra andre enn kunden».

Du har deretter rett på innsyn, retting eller sletting av denne informasjonen. Dessuten skal du få vite hva slags konsekvenser informasjonen kan få.

- Det er altså ikke slik at noen trenger å gå å være redde for om de har blitt observert, uten at de har fått vite om det, forklarer Bjerke til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!