En lege spiste kun økologisk i tre år for å se hvordan det påvirket helsen hans. (illustrasjonsfoto) Foto: Colourbox
En lege spiste kun økologisk i tre år for å se hvordan det påvirket helsen hans. (illustrasjonsfoto) Foto: ColourboxVis mer

Spiste kun økologisk i tre år

Men ble legen sunnere?

Vil helsen min forbedre seg dersom jeg bare spiser økologisk?

Alan Greene, en barnelege og forfatter, bestemte seg for å finne svaret på dette ved å utføre et eksperiment på seg selv; han skulle bare spise økologisk mat i tre år. Det melder nytimes.com.

Ifølge avisa er det utført lignende eksperimenter tidligere, men ikke over like lang tid.

Les også: Økologisk er bortkastet

Inspirert av kyr

Ifølge Dr. Grenes egne notater kom ideen til eksperimentet etter en samtale med en bonde som fortalte at helsen til kyrne hadde bedret seg betrakterlig etter at han hadde lagt om kosten til økologisk.

Vil også helsetilstanden min bedre seg dersom jeg kun spiser organisk, spurte legen seg selv.

Tidligere forskning har vist til sprikende resultater. Ifølge en dansk studie, publisert i The Journal of Science of Food and Agriculture tidligere i høst, er det ikke noen forskjell på antall næringsstoffer i avlingene, uansett om man bruker økologiske eller konvensjonelle metoder. Man kunne heller ikke påvise forskjell i opptaket av næringsstoffer i rottene som spiste av avlingene.

Spiser du økologisk? (Avsluttet)
Nei, om det er økologisk eller ikke betyr lite for meg. (48%)
Noen ganger(46%)
Ja, jeg spiser kun økologisk. (6%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

En annen studie, publisert i The Journal of Agricultural and Food Chemistry, konkluderte imidlertid med at økologisk mat inneholder flere næringsstoffer, faktisk nesten dobbelt så mange enn konvensjonell mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere

Økologisk mat er opptil 40 prosent dyrere enn konvensjonell mat. For å redusere denne utgiftsposten valgte Dr. Greene å redusere inntaket av kjøtt.

- Etter hvert som man beveger seg oppover næringskjeden, øker kostandene, sier han og legger til;
- Hvis du ikke spiser kjøtt til hvert måltid, og hvis kjøttet blir mer et tilbehør enn hovedingrediensen i måltidet, kan du fylle tallerkenen med sunn organisk mat for omtrent samme prisen.

Les også: Økologisk melk er best

I de tre siste årene har kostholdet hans bestått av kun økologiske produkter.

- Dette er ikke noe jeg vil anbefale til hvem som helst. Jeg forventet at dette eksperimentet ville bli tøft, men det var langt mer utfordrende enn det jeg trodde det ville bli. Enkelte dager slet jeg med å finne økologiske produkter, forteller legen.

Friskere?

Tre år etter at eksperimentet tok til konkluderer han med at energinivået er høyere og at han våkner opp tidligere om morgenen.

Som barnelege er han naturligvis ofte utsatt for sykdom, noe som førte til at han ofte ble sengeliggende selv. Etter å ha gjennomført den økologiske dietten er han i dag sjelden syk. Urinen hans er lysere i fargen, noe som indikerer at han får i seg flere vitaminer og næringsstoffer.

Selv om det tre år lange eksperimentet ble avsluttet i oktober, følger Dr. Greene fortsatt den samme dietten. Om han skal fortsette å spise 100 prosent økologisk eller lette litt på tøylene, har han ikke ennå bestemt seg for.

- Det som overrasket meg var hvor mange som ikke visste at økologisk innebærer produkter uten syntetiske plantevernmidler, konservativer, kunstgjødsel, hormoner, antibiotika eller genmodifikasjon. Jeg spurte folk i butikker og restauranter rundt om i landet om de spiser organisk. Halvparten svarte med spørsmålet, ”Mener du vegetarisk?”.