Spiser for mye smertestillende

Barn spiser for mye smertestillende medikamenter. Det kan få alvorlige konsekvenser.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske myndigheter advarer nå mot overbruk av smertestillende tabletter. En undersøkelse viser at en av fire amerikanske barn som sliter med hodepine spiser for mange smertestillende tabletter.

Forteller ikke foreldrene
Undersøkelsen som ble gjennomført ved Cleveland Clinic i Ohio tok for seg 680 pasienter med hodepine i alderen mellom 6 og 18 år. Pasientene med det høyeste forbruket av smertestillende medikamenter var typisk jenter med en kombinasjon av regelmessig hodepine og migrene. En av syv barn oppga også at de tok smertestillende medikamenter uten å fortelle det til foreldrene.

- De fleste barna bruker medisinene fordi de vil lindre smerte, ikke fordi de er på jakt etter en form for rus. Og hvis du som foreldre gir barna piller hver gang de ber om det, hvorfor skulle de ikke tro at det er greit å forsyne seg selv, forteller forskningsleder David Rothner til telegrambyrået Reuters.

- Det er mange grunner til at barn ikke skal bruke for mye smertestillende. En årsak er at piller som inneholder aspirin øker risikoen for at barna kan utvikle Reyes syndrom som er en potensielt dødelig sykdom. Andre konsekvenser av et høyt pilleforbruk kan være lever- eller nyresvikt samt problemer med fordøyelsen og mageblødninger, forteller Rothner.

Økende i Norge
Reseptfrie smertestillende medisiner som Ibux og Paracet har vært tilgjengelige i vanlige butikker og kiosker siden desember 2003. Og i løpet av årets første måneder har salget av pillene eksplodert.

Salget av legemidler med det smertestillende stoffet ibuprofen økte med 19 prosent i første kvartal 2004. Piller med paracetamol hadde ogå en økning i salget på 10 prosent. Det er derimot uklart hvor mange av disse pillene som selges til barn og unge uten foreldrenes samtykke.

Mozon 11.06.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer