Spiser du fort?

Det kan være grunnen til at du ikke går ned i vekt.

Å spise mens du er i farta, eller å gomle i seg middagen foran TV-en kan være uklokt for dem som vil ned i vekt. Når vi spiser frigir kroppen et hormon som forteller deg at du er mett. Men hvis du kaster i deg maten vil ikke hjernen få beskjed om dette i tide.

Når kroppen ikke får beskjed om at tiden er inne for å slutte og spise, og at den er mett, kan det resultere i at du overspiser. Og alle vet hva det kan føre ti.

Dette er neppe godt nytt for alle med travle hverdager, ifølge en liten studie som inkluderer 17 voksne menn.

Les også: Spis sakte – spis mindre
Junk food får deg til å spise mer

12 minutter før hjernen får beskjed

Studien underbygger tidligere forskning som viser at de som spiser sakte ofte spiser sunnere mengder mat. En av studiene viser at det tar 12 minutter før hjernen får beskjed om at magen er mett – og det er hos normalvektige personer. Hos overvektige personer tar det minst 20 minutter før får hjernen får beskjed.

Kluet er å spise sakte slik at hjernen kan motta ”jeg er mett”-signaler før det er for sent.

- Funnene våre gir innsikt i noen aspekter ved dagens overspisningskultur. Mange spiser både fortere og mer enn de gjorde før, sier studieleder Dr. Alexander Kokkinos ved Laiko General Hospital i Athen, ifølge Live Science.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det ligger noe i utsagnet foreldre ofte sier til barna: ”Hvis du spiser for fort blir du tjukk”.

Vi spiser mest på restaurant

Testet med iskrem

I studien spiste testpersonene 300 ml iskrem hver, to ganger. Den ene gruppen spiste iskremen på 5 minutter mens den andre brukte en halvtime. Forskerne tok blodprøver av testpersonene før de spiste isen, og hvert 30 minutt de neste 3,5 timene.

De som spiste isen sakte hadde høyere nivåer av hormonet.

Den svenske professoren Per Södersten, ved Karolinska Institutet i Stockholm, har uttalt at det viktige er hvordan du spiser, ikke hva du spiser.

- Tykke mennesker spiser som regel fort. Problemet er da at metthetsfølelsen ikke henger med, og de spiser for mye, har han sagt til VG Nett, og forsikrer om at det er mulig å omprogrammere hjernen til å spise saktere igjen.

Dette blir du feit av

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.