Spisepinner kan gi slitasjegikt

Folk som bruker spisepinner får oftere slitasjegikt i hendene, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie av mer enn 2.500 innbyggere i Beijing viste at slitasjegikt var mer vanlig i hendene til folk som brukte spisepinner - og særlig i de fingrene som er i mest aktivitet under middagen.

Selv om effekten ikke er stor, og det er tvilsomt at noen kommer til å slutte med spisepinner av den grunn, forsvarer resultatene flere studier, fortalte forskerne bak studien på et møte i den amerikanske reumatismeforeningen.

Doktor David Hunter fra Boston University School of Medicine og hans kolleger intervjuet 2.507 60-åringer som ble tilfeldig plukket ut i Beijing.

Forskerne spurte dem om de var venste- eller høyrehendte, spesielt når de spiste, og studerte hvordan de behandlet spisepinnene sine og tok røntgenbilder.

Hvert ledd ble sjekket for tegn på slitasjegikt, og så gikk forskerne gjennom bildene og sammenlignet hvor mange som hadde tegn på slitasjegikt i spisepinne-hånden i forhold til den andre.

Slitasjegikt var mer sannsynlig i den spisepinne-brukende hånden - spesielt i tommelen og i det andre og tredje leddet i peke- og ringfingeren.

- Studien tyder på at spisepinnebruk kan spille en rolle i utviklingen av slitasjegikt, sa Hunter i en pressemelding.

- Selv om den økede risikoen for å utvikle slitasjegikt på grunn av spisepinnebruk er liten, fører dette til en stor del av slitasjegikten i disse leddgruppene. Vi anbefaler mer forskning for å evaluere kreftene som er involvert i spisepinnebruken.

Mozon.no, 31.10.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!