Spis frukt, unngå slag

Spiser du fem om dagen kan du redusere sjansen for slag, viser en ny studie.

Hvis du ønsker å redusere sjansen for å få slag eller hjerte- og karsykdommer bør du sørge for å få i deg minste fem porsjoner frukt og grønt om dagen.

For mennesker som spiser tre til fem porsjoner med frukt og grønnsaker om dagen, har 11 prosent mindre sjanse for å få slag enn de som spiser mindre enn tre porsjoner, melder BBC.

De som spiser mer enn fem porsjoner om dagen, har 26 prosent mindre sjanse for å få slag.

Dette er resultatene av en studie på 257 500 mennesker, utført ved University of London. Resultatene er publisert i legetidsskriftet The Lancet.

I Storbritannia dør rundt 67 000 mennesker av kreft hver år. I Norge er tallet på omkring 5500 personer. Dersom alle spiser fem frukter per dag vil 785 personer unngå slag i følge tall fra dødsårsaksregisteret til Statistisk sentralbyrå.

Hjerneslag er den tredje hyppigste dødsårsaken i Norge, etter hjertesykdommer og kreft, og er den viktigste årsaken til varig invaliditet i befolkningen.

Reduserer sjansen for kreft
Dr. Feng He, som ledet studien, hevder at et kosthold rikt på frukt og grønnsaker også kan redusere sjansene for hjerte- og karsykdommer, samt noen former for kreft.

- Dette er veldig viktige funn, for de viser hvor viktig det er å spise fem porsjoner med frukt og grønt om dagen, sier Professor Graham MacGregor, som også var med på studien.

Frukt og grønnsaker er fulle av C vitaminer, betakaroten, kalium og andre planteproteiner og fibre. De har også få kalorier, har veldig lite fett og inneholder gunstige antioksidanter.

Forskerne tror det er kalium som reduserer sjansen for slag. For pasienter som får kaliumtilskudd får ofte redusert blodtrykket.

- Ved å spise fem om dagen øker kaliuminntaket på rundt 50 prosent, sier MacGregor.

I Norge får rundt 16 000 nordmenn hjerneslag hvert år. Det vil si omkring 40 personer hver dag. Og tre ganger så mange kvinner som dør av hjerneslag som av brystkreft.

 

Mozon.no, 27.01.2006