Ifølge NOF er kråker en delikatesse. Foto: tg
Ifølge NOF er kråker en delikatesse. Foto: tgVis mer

Spis en kråke!

DinSide har tidligere skrevet om skuddpremier på kråker, men nå går nestleder av Norsk Ornitologisk Forening Christian Steel kraftig ut mot det han kaller en hatkampanje mot kråker. - Kråkefugler er vakre, blant de mest intelligente fugler i verden og bør betraktes som en delikatesse.

Norsk Ornitologisk Forening har lenge vært opptatt av de såkalte gullkråkene. Foreningen mener kråken er et uskyldig offer for jegernes vrede, og retter spesielt kritikk til initiativtakeren av "skyt en kråke"-prosjektet, John S. Oppdahl fra Norsk Fangstmannforbund.

Ingen likravner

Historien om ravner som har overlevd to verdenskriger ved å spise lik, er bare tull, påstår Christian Steel. Antall kråkefugler som har passert 30 år i norsk villmark kan man trolig telle på en hånd. - Historiene om åtselsravner fra slagmarkene som herjer i norske fjell er ren fantasi og savner sidestykke i norsk eventyrtradisjon, mener Steel.Verdens høyeste kjente levealder i vill tilstand for kråke er 19 år og for ravn 20 år og 4 måneder, sier Steel til DinSide.

Det er heller ikke dokumentert at det er flere kråker nå enn før. Derimot viser undersøkelser at bestanden i hele Skandinavia har holdt seg stabil det siste hundre år. Det er altså like mange kråker i Norge som det alltid har vært, og forskere er enige i at kråkefugler har ingen eller liten betydning for bestandene av ryper og skogsfugl.

Skuddpremier bortkastet

- Det er i praksis vanskelig og ytterst arbeidskrevende å redusere bestanden av kråkefugler, sier Steel. - Dersom det i teorien skulle ha noen som helst effekt, måtte hekkende fugler i stor stil skytes i skog og fjell om våren når rype, røy og orrhøne legger egg. Dette er ulovlig idag, og pengepremier på kråker er dermed bortkastet og en unyansert hatkampanje mot kråker, mener Steel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt mener ornitologen at skuddpremier er en foreldet praksis man har gått bort fra i seriøs naturforvaltning. De største fiendene til ryper og andre skogsfugler er skogsdrift, utbygging, og økende jaktpress.

Skuddpremier muligens ulovlig

Steel hevder at Oppdahl til stadighet oppfordrer til lovbrudd gjennom sin marginale forening "Norsk Fangstmann", og at han ulovlig har brukt ringer fra Stavanger Museum.

- Ringmerking av fugler for dusører er et grovt brudd på den vitenskapelige hensikten med ringmerking, fordi jegerne vil skyte selektivt på kråker med noe blankt rundt foten. NOF oppfordrer derfor alle jegere til å boikotte dusøraksjonen til Norsk Fangstmann Forbund. Slike tilstander er ikke jegerstanden tjent med, fremholder Steel.

En ren delikatesse

- Jeg tar sterk avstand fra uttalelser som at "kråker ikke spiser noe annet enn søppel", sier Steel til DinSide. - Det er i alt 8 ulike kråkearter i Norge, og de har en viktig funksjon i økosystemet. Kråker er vakre og intelligente, og har like mye livets rett som andre fugler. NOF har ingenting imot seriøs jakt på kråker med mat som mål. Undersøkelser og tester har faktisk funnet ut at kråkekjøtt smaker bedre enn rypekjøtt, og bør derfor betraktes som en delikatesse.

DinSide ringte Norges beste kokk, Øyvind Hellstrøm på Bagatelle for å spørre om han hadde noen gode kråkeoppskriter. -Jeg har aldri hørt om kokt eller grillet kråke, sier Hellstrøm.

- Men denne uken serverer vi franske duer. Hellstrøm har aldri smakt kråkekjøtt. Men ifølge Steel bør kråke med pistasjekrem stå på menyen neste gang du besøker en eksklusiv restaurant som Bagatelle.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.