Foto: Panter Media/collage
Foto: Panter Media/collageVis mer

Spis dette i helgen!

Er du ofte plaget med dårlig mage? Da kan det lønne seg å spise brokkoli eller kokebanan.

Ny forskning viser at fiber fra grønnsaker som brokkoli og kokebanan kan øke kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner i magen, ifølge BBC News

- Det har lenge vært kjent at kokebanan og brokkoli kan gi gunstig helseeffekt, men det er først nå vi forstår at de kan styrke kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner, sier Barry Campbell, lege ved universitetet i Liverpool.

Siden denne maten har en så gunstig effekt på magen, undersøkes det også om det kan brukes som medisinsk mat også for pasienter med Crohns sykdom.

Les også: Dette visste du ikke om brokkoli

Dette er Crohns sykdom

Sykdommen er en kronisk betennelse i fordøyelsessystemet. Disse betennelsene kommer og går, men kan dukke opp på nye steder, ifølge Lommelegen.no

Crohns sykdom er heldigvis ikke så vanlig, men forekomsten øker i både Europa og USA. Dette kan skyldes at folk spiser mye prossesert mat, men for lite fiber. Av 100.000 mennesker vil omtrent syv personer av disse få sykdommen per år i Norge.

Rundt 16.000 personer er rammet av sykdommen i Norge, mens omtrent 300 diagnoseres med lidelsen hvert år.

Pasienter som har sykdommen sliter ofte med magesmerter, diaré, slapphet og vekttap.

Les også: - Spis levende mark

Gunstig med kokebanan og brokkoli

Forskere ved universitetet i Liverpool har sett på hvordan kostfiber fra grønnsaker påvirkes når skadelige bakterier passerer tarmcellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fant blant annet ut at fiber fra brokkoli og kokebanan er spesielt gunstig.

Les også: Løsningen på Crohns sykdom

Dette er kokebanan

Kokebanan er verdens mest spiste banan, og finnes i Sør-Amerika, Afrika og India. Den er lite eksportert til Norge og derfor lite tilgjengelig her, ifølge Bama. Kokebanan er full av stivelse, ikke like søt som en vanlig banan og smaken kan minne om en potet. Men får du ikke tak i kokebanan er altså brokkoli et annet godt alternativ.

- Denne undersøkelsen viser at kosttilskudd kan ha stor innvirkning på bakteriens bevegelse gjennom tarmen, sier Barry Campbell, lege ved universitetet i Liverpool.

Han ser derfor lyst på de nye funnene.

Les også: Alge hjelper ved ulcerøs kolitt

Kan holde sykdommen i sjakk

Forskerne samarbeidet blant annet med eksperter fra Sverige og Skottland, og undersøkte M-celler. Disse finnes på innsiden av magen og bekjemper uønskede bakterier.

Undersøkelsen ble gjort i et laboratorium, hvor de dyrket celler og tok vevsprøver fra pasienter som skulle opereres for mageproblemer.

Nå gjøres det kliniske forsøk på 76 Crohns-pasienter, for å finne ut om mat som inneholder fiber fra kokebanan kan holde sykdommen i sjakk og hindre tilbakefall.