Spis deg våken

Trøtt, slapp og sliten? Få i deg denne maten, så blir det slutt på gjesping i arbeidstiden.

 Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Kanskje særlig om vinteren er det lurt å ha et kosthold som hjelper deg til å føle deg våken, opplagt, sterk og mett. Disse matvarene bidrar til å holde energien din oppe.

Melkeprodukter

Fettfattige melkeprodukter får i gang stoffskiftet og bygger muskler. Cottage cheese og yoghurt er blant de beste valgene her. Karbohydratene i melkeproduktene gir deg rask energi, mens proteinet gir energi som varer. Kalsium og fosfor er mineraler som hjelper musklene dine til å lagre energien.

Les også: Småspiser du deg feit?

Bønner og linser

Ulik mat har ulik evne til å holde energinivået vårt oppe. Proteinrik mat gir deg energi som varer lenge. Kjøtt og fisk har mye proteiner, men bruk gjerne bønner og linser i kosten din. Da får du i deg masse proteiner uten å måtte ta med mye fett. I tillegg er linser og bønner fulle av fiber, som bidrar til god fordøyelse.

Les også: Dropp de dårlige matvanene

Nøtter

Nøtter har mye fett, men det er fett av det gode slaget. Nøtter metter godt, og kan dermed være lur å velge som snacks for å få et lite energiboost. En håndfull daglig er tilstrekkelig. Mandler er et godt valg, de inneholder lite fett sammenlignet med for eksempel macadamianøtter. Mandler er også rike på magnesium, som bidrar til å omgjøre sukker til energi.

Frukt

Sitrusfrukter og andre typer frukt rike på c-vitaminer kvikker deg opp. De bidrar til å øke produksjonen av noradrenalin i kroppen, et stoff som stimulerer hjernen din. Ta gjerne en bit ost til frukten, så får du i deg litt proteiner som øker utholdenheten.

Fullkorn

Kjappe karbohydrater gir oss kjapp energi, men og vi ikke tilfører noe som hjelper oss med å utnytte energien vil vi bare oppleve en «turbo-topp» og så krasjlande etterpå.

Les også: Fyr opp forbrenningen

Spiser du fullkornprodukter mat kan du både få energifordelen fra karbohydrater, samt at du får i deg fiber som gjør at du utnytter energien lenger.

Viktig væske

Væskeunderskudd i kroppen er en av de hyppigste årsakene til at vi føler oss trøtte. Sørger du for å drikke nok vann (anbefalt mengde er åtte glass daglig) unngår du å bli slapp.

Drikker du også et par kopper kaffe om dagen kan du få koffeinkick som gjør at du føler deg mer oppkvikket en stund. For mye kaffe kan imidlertid gjøre deg nervøs og skjelven.

Fisk

Fet fisk som for eksempel laks inneholder nesten alle typer stoffer som gjør hjernen din skarpere. Omega 3-fettsyrene i fisken stimulerer dessuten frigjøring av hormonet leptin, som kontrollerer appetitten din. Risikoen for at du småspiser etter middag blir derfor mindre om du velger et fiskemåltid.

Dette gjør du når søtsuget kaller

Kjøtt

Kalkun, kylling og andre typer magert kjøtt er fullt av tyrosin, en aminosyre som kan bidra til at du føler deg mer våken og fokusert. Spiser du lite kjøtt og føler deg slapp, kan det også være at du lider av jernmangel. Sist, men ikke minst er kjøttmat proteinrik, slik at metthetsfølelsen sitter lenge etter at du har spist.