Spis "bedervet" mat

Mat er spiselig lenge etter at holdbarhetsdatoen går ut, mener kjøpmann Knut Jacobsen i Oslo. Og bransjen er tildels enig.

- Det er vondt å se all maten som kastes fordi matvareindustrien setter altfor korte holdbarhetsfrister på produktene, sier Jacobsen i siste nummer av Forbrukerrapporten.

Modnes

Han driver den renommerte gourmetforretningen Jacobs i Oslo, og har flere tiårs erfaring fra bransjen.

Jacobsen reagerer mest på datomerkingen av ost, poteter og kjøtt, og viser til at...

 • ...oster smaker ofte bedre etter utløpsdato, rett og slett fordi den da er moden
 • ...poteter med to ukers datomerking nå er holdbare frem til sommeren
 • ...spekemat merkes med seks måneders holdbarhet, selv om den holder i inntil to år

  Grunnen er, ifølge Oslo-kremmeren, at matvareindustrien tror maten blir mer fristende for kundene når den har kort holdbarhet. En annen og kanskje viktigere årsak er alle ekstra pengene de tjener på praksisen.

  Tjener mer

  - Tenk hvor mye det er å tjene på å merke en sesongvare med utløpsdato før neste sesong. I stedet for å bruke restene fra året før, kjøper forbrukeren ny beholdning, sier Knut Jacobsen.

  Potetdistributøren Bama sier at poteter kan vare mye lengre enn 14 dager. Osteprodusent Tine er enig med Jacobsen i at mange oster smaker bedre etter utløpsdatoen.

  - Det er det samme med ost som med vin. Mange oster blir bedre av lagring, og jeg skjønner at informasjonen i brosjyrer om modning og holdbarhetsmerking, kan virke motstridende, sier Gunhild Wedum, markedssjef i Tine til Forbrukerrapporten.

  Dagens holdbarhetsmerking skyldes krav i regelverket. Det heter at lagring må gjøres under "kontrollerte betingelser" - og da holder ikke eget kjøleskap.