Katrine Hvitved-Jacobsen
Katrine Hvitved-Jacobsen Vis mer

Spionerer på ansatte

KOMMENTAR: Vaktselskaper innrømmer at de spionerer på ansatte, på oppdrag fra arbeidsgiver. Hvor har det blitt av teori Y?

Publisert
Sist oppdatert

I går kunne NRK melde at norske vaktselskaper infiltrerer bedrifter for å spane på ansatte som mistenkes for å stjele.

Ifølge NRK gir vektere seg ut for å være ansatt i bedriften, med den hensikt å avsløre tyverier. Leder i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet, Arne Hamre, kaller det ren spionasje.

Litt organisasjonspsykologi

En gang for mange mange år siden var det en klok mann som het Douglas McGregor. Han fremsatte en teori som het Teori X og Teori Y.

Meget forenklet og forkortet går denne teorien ut på at ledere med Teori X-antagelser anser sine ansatte som dovne dyr som må kontrolleres, og som ikke kan ta ansvar i en større sammenheng.

I motsetning til denne antagelsen, fremla McGregor Teori Y, som kort fortalt går ut på at ansatte er selvmotiverende og selvkontrollerende, og at hvis man gir dem mulighet for det, kan de utvise en høy grad av selvstendighet. Gir man dem ikke denne friheten, og utøver man kontroll, vil det virke demotiverende.

Mange skandinaviske ledere vil nok hevde at de er tilhengere av Teori Y. Men at teori og praksis ikke alltid går hånd i hånd, ser vi jevnlig eksempler på.

Rødt og grønt lys

Minnene går straks tilbake til en ussel ekstrajobb jeg hadde for noen år siden.

Jeg var ansatt i et varehus, som hadde en praksis som virket ganske Teori-X-aktig. Når arbeidsdagen var slutt, skulle man gå ut en spesiell dør. Ved utgangsdøren var det en luke, og utenpå luken var det et lyssignal (jepp, akkurat som i et lyskryss eller i tollen).

Hvis den grønne lampen lyste, var det bare å gå. Men hvis den røde lampen lyste, måtte man stoppe opp og åpne alle poser, vesker og det man ellers hadde av hulrom hvor man kunne gjemme stjålne varer.

Under lupen. <I>Illustrasjon: Per Ervland.</I>
Under lupen. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Det er ikke til å stikke under en stol at denne prosessen, etter hvert skift, ikke akkurat fikk meg til å føle meg som en betrodd og verdsatt person for bedriften. Snarere tvert imot.

Ubegrunnet mistanke?

Det er ikke det at jeg ikke skjønner at det er fryktelig surt og frustrerende for arbeidsgivere å ha utro tjenere som stjeler med armer og ben, men problemet er at de fleste ikke gjør det.

For denne gruppen (som jeg da antar er mye, mye større enn de som faktisk stjeler), er det faktisk så utrolig negativt å vite at arbeidsgiveren din ikke tror på deg, at det i seg selv kan ha en svært negativ effekt. Har du aldri har stjålet en pakke tyggis eller en sjokoladebit, er det enormt frustrerende dag inn - og dag ut - å føle seg mistenkeliggjort. Og sjekket i lommer og på lemmer.

Rimelig praksis?

Er det greit at arbeidsgiver spionerer og kontrollerer? (Avsluttet)
Nei, dette er mistenkeliggjøring.(59%) 139
Ja, hvis de har en mistanke.(38%) 89
Vet ikke(3%) 6
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spørsmålet er om ikke arbeidsgiverne heller burde bruke litt flere ressurser når de rekrutterer folk, slik at de kan få silt bort de verste kleptomanene. Eller om de ikke også burde tenke litt mer på de som aldri kunne finne på å stjele, fremfor de som åpenbart ikke har moralske skrupler med det.

Kanskje det negative fokuset på alle ansatte samlet sett fører mer dårlig med seg, enn det noen enkelte tyver klarer å skape av (økonomiske) problemer? At vinningen går opp i spinningen - i et økonomisk perspektiv?

Spørsmålet er kort sagt om det ikke er litt for mange ledere og bedrifter som har glemt gode gamle McGregors Teori Y?

Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor: Er du enig eller uenig i kommentaren? For ordens skyld ber vi våre lesere holde et saklig diskusjonsnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer