Spillegal: Kom hit!

Automatforbudet er et mottrekk mot spilleavhengighet. Men Norgesautomaten sto klar til å overta.

<b>Likner forbudte auomater: </b>- Det sier seg selv at Norgesautomaten.com forsøker å tiltrekke seg spillerne som spilte på de gamle, nå forbudte automatene, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet.
Likner forbudte auomater: - Det sier seg selv at Norgesautomaten.com forsøker å tiltrekke seg spillerne som spilte på de gamle, nå forbudte automatene, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har Norgesautomaten.com trappet opp fjernsynsreklamen på de utenlandske kanalene man kan ta inn via sattelitt og kabel. Fjernsynsreklamen, som nettstedet, viser en fargerik og morsom spilleautomat, ikke ulik dem som nå er blitt forbudt utplassert i Norge.

Norgesautomaten.com eies av det britiske selskapet Interactive Promotion Media Ltd. Ifølge Bjørn Honerud Grene på Kongsberg eies dette selskapet av ham selv, Arild André Karlsen (Jessheim), Morten Klein (Oslo) og Lorang Wolmar Anders Andreassen (Sverige).

- Det britiske, Malta-registrerte nettspillselskapet Bettson driver spillplattform, payment og support, sier Grene. - Vi driver strengt tatt bare med markedsføring.

Tidligere har dere uttalt at dere skulle nå en omsetning på 200 millioner kroner i året i 2008. Klarte dere det?

- Jeg har ikke tallene i hodet, men vi nådde det målet.

Strengt tatt bare markedsføring

Tallene finner vi i regnskapsregisteret i Cardiff, hvor Interactive Promotion Media har levert regnskap som småbedrift. Som småbedrift er bare balansen deklarert, ikke omsetningen. Av regnskapet fremgår det at selskapet har betalt norske selskaper tilknyttet eierne tilsammen rundt åtte millioner kroner for markedsføringsstøtte.

Strengt tatt er det jo ikke tillatt å markedsføre Norgesautomaten.com i Norge, men dette sjekker visst ikke Lotteritilsynet: - Vi følger med på ulovlig markedsføring av spill, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet. - Men det går mer på hvorvidt det sendes ulovlig markedsføring i norske kanaler. Vi følger ikke med på om et spillselskap betaler nordmenn eller norske selskaper for markedsføring.

Hvilke lovlige markedsføringsaktiviteter Grene & Co har fått betalt for er uklart. Grene står oppført på Norgesautomatene.com som kontaktperson og kan muligens sies å drive selskapets informasjon og p.r. i Norge.

Øker avhengigheten

- Dere koordinerte opprettelsen av Norgesautomaten.com med at Staten forbød spilleautomatene som sto utplassert rundt i butikker og bensinstasjoner. Er ikke tanken at de som slet med spillavhengighet på disse automatene nå skal komme til dere og spille?

- Spillavhengigheten har sunket dramatisk etter forbudet og er idag et lite problem i Norge, sier Grene. - Vi tror ikke våre nettautomater appellerer til de samme menneskene. De som hadde problemer med automatene er nok ikke i så stor grad på internett og spiller.

"Markedsføringsstøtte" De norske eierne tar ut utbytte i form av betaling til sine personlige aksjeselskaper for markedsføringsstøtte.
"Markedsføringsstøtte" De norske eierne tar ut utbytte i form av betaling til sine personlige aksjeselskaper for markedsføringsstøtte. Vis mer


Klinikksjef Ingjerd Meen Lorvik i Borgestadklinikken - Blå Kors' kompetansesenter for spillavhengighet - skriver til DinSide at deres erfaring er at automatavhengige gikk til bingoautomatene og at flaxloddsalget økte da automatforbudet kom. - Men vi vet ut fra Lotteritilsynets statistikk at pengespill på internett øker. Automatene der har de samme avhengighetsskapende mekanismene som de gamle manuelle automatene hadde.

- Norgesautomaten.com la seg nær opp til designet til de gamle automatene som nå er tatt ut av markedet fordi de var veldig aggressive og skapte uheldig spilleadferd. Norgesautomaten.com tilbyr pengespill på automater som er helt like av design. Det sier seg selv at de forsøker å tiltrekke seg spillerne som spilte på de gamle automatene, sier Rune Timberlid.

Julebord på Malta

Selskapet bak Norgesautomaten.com har overført rundt ti millioner kroner til et selskap på Malta som "kontrolleres av selskapets direktører", som det står i årsrapporten. Vi tipper julebordet i år avholdes på Malta.