De siste kiloene kan være gjenstridige, men også dem går det an å bli kvitt. Foto: Colourbox
De siste kiloene kan være gjenstridige, men også dem går det an å bli kvitt. Foto: ColourboxVis mer

Spesialkiste til feta bror

Svenske kistemakere får stadig oftere spesialbestillinger. De døde kundene er for fete til å passe i vanlige likkister.

Medel-Svensson er i ferd med å bli Fet-Svensson. Stadig flere av våre naboer blir tykkere, og hver tiende svenske lider nå av fedme. Det er en fordobling sammenlignet med for 20 år siden, skriver Aftonbladet.

Statistikken kommer ikke som noen overraskelse på kistefabrikken Fonus i Falköping. Der går det med stadig mer materiale til hver enkelt kiste.

- Man kan nok si at vi på en veldig tydelig måte ser resultatet av vår nye livsstil, konstaterer sjef ved fabrikken, Håkan Nilsson.

Sliter du med kiloene? Det er ikke din skyld, trøster forskerne:

Størrelse XL
Kistesjefen forteller til Aftonbladet at de for 20 år siden nesten ikke trengte lage ekstra store kister. I dag høvler og sager de til minst 25 kister i størrelse XL hver måned. Disse kistene er nesten dobbelt så brede som standardkistene, men noen ganger holder ikke disse mål heller.

I en britisk undersøkelse kommer svenskene langt dårligere ut enn Norge på lista over Europas feteste . Vi skal derimot ikke sette oss på vår høye hest og peke nese til våre overvektige naboer i øst.

Ferden til den siste hvile kan nemlig være en bokstavelig talt tung prosess her også.

For stor til ovnen
- Ved kremasjoner opplever vi noen ganger at kista er så stor at den ikke går inn i ovnen, forteller Margaret Eckbo, direktør i gravferdsetaten i Oslo kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun må da anbefale de pårørende kistebegravelse eller rett og slett sende dem ut av kommunen.

- Det finnes større ovner andre steder på Østlandet, men da blir det fort noen tusen ekstra. Med en kiste som er stor og tung, holder det ikke å bare sende én mann til å ta seg av oppgaven, forklarer Eckbo.

Les også: Heller blind enn tjukk: