Sperr mobilen raskt etter tyveri

Ellers kan du ende opp med å betale tyvenes telefonregning.

<b>POPULÆRT TYVGODS: </b>Mobiler koster ofte over 5.000 kroner, og har blitt et populært mål for tyver. Blir du et offer, må du handle raskt.  Foto: ALL OVER PRESS
POPULÆRT TYVGODS: Mobiler koster ofte over 5.000 kroner, og har blitt et populært mål for tyver. Blir du et offer, må du handle raskt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av alle anmeldte tyverier i 2013, stod mobiltelefoner for 37 prosent.

Hele 28.101 mobiltyverier ble anmeldt til politiet i fjor – nesten en dobling siden 2009, og tilsvarende 77 anmeldelser hver eneste dag.

"Mobiltelefoner har ikke bare en omsetningsverdi i seg selv, men flere og flere telefoner kan inneholde sensitiv informasjon som også kan antas å ha verdi" skriver politiet i sin rapport over fjorårets anmeldte kriminalitet.

Én ting er tapet av selve mobilen, potensielt med tilhørende sensitiv informasjon. Noe annet er tapet som kan følge, om tyvene går bananas på din telefonregning.

Må betale for tyvenes misbruk

En 70 år gammel nordmann ble frastjålet alle sine verdisakene i Lisboa i fjor vinter, inkludert mobilen. Etter sigende fordi alt ble vanskelig uten hverken penger eller telefon, sa han ikke fra om tyveriet til operatøren sin før etter tre dager.

I løpet av denne tiden hadde tyvene misbrukt telefonen for over 9.000 kroner. Operatøren gikk med på å kreditere 2.500 kroner, men resten mente de at kunden måtte betale selv.

Han klagde, men fikk ikke gehør, da vilkårene til operatøren sier at kunden må si fra så raskt som mulig. Saken gikk dermed videre til Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, men heller ikke her får 70-åringen medhold. Han må derfor betale mesteparten av monsterregningen helt selv.

ORDNE OPP: At mobilen din er borte er ingen unnskyldning for å ikke si fra til operatøren din. Lån en telefon på hotellet, for eksempel.  Foto: COLOURBOX
ORDNE OPP: At mobilen din er borte er ingen unnskyldning for å ikke si fra til operatøren din. Lån en telefon på hotellet, for eksempel. Foto: COLOURBOX Vis mer


"Etter nemndas oppfatning burde klager sørget for å få tak i en telefon på hotellet eller fått bistand til å kontakte kundesenter for sperring av SIM-kort, så snart klager ble klar over at mobiltelefonene også var borte" skriver nemnda i sin avgjørelse.

Les enda et eksempel: Mann tapte 19.000 kroner etter frastjålet telefon

Lån telefon, ring og sperr

Alle operatørene har slike vilkår. Kort fortalt sier de at du har ansvaret for å få sperret mobilen din så raskt som mulig etter et tyveri. Gjør du ikke det, vil du bli sittende med hele eller mesteparten av regningen selv.

Forbrukerombudet: – Disse villkårene ser ganske problematiske ut!

Oppskriften på hvordan du sperrer telefonen, er enkel: Ring operatørens kundeservice.

Naturlig nok kan dette bli vanskeligere uten mobil, men det er ditt ansvar å finne et alternativ, som å låne telefonen på hotellet. Noen lar deg også sperre telefonen gjennom å logge seg inn på operatørens nettsider.

Husk: At du har sperret SIM-kortet betyr ikke at du har sagt opp abonnementet!

Vær føre var

Med "sperre telefonen" mener vi egentlig å sperre SIM-kortet; kortet i telefonen din som åpner opp for kontakt med mobilnettet. Er dette sperret, får ikke tyvene ringt. Men de får gjort alt annet, om du ikke også har beskyttet telefonen med kodelås. Ferske tall fra Telenor hevder at bare halvparten av nordmenn har låst mobilen sin slik.

HA KODER: Selve telefonen bør være kodelåst, det samme bør SIM-kortet være med PIN-kode. I tillegg bør mobilen din ha på funksjonalitet for å fjernlåse den.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
HA KODER: Selve telefonen bør være kodelåst, det samme bør SIM-kortet være med PIN-kode. I tillegg bør mobilen din ha på funksjonalitet for å fjernlåse den. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Som vi har sagt et utall ganger tidligere: Du ha en kodelås på telefonen din, altså for å få låst opp skjermen. Ikke bare stopper dette tyvene fra å misbruke abonnementet ditt, men også fra å snoke på dine sensitive data som bilder, tekstmeldinger og nettkontoer.

Også SIM-kortet ditt bør ha kodelås, slik at tyvene ikke kan ta det ut av din telefon og bruke kortet i en annen mobil før det sperres. Denne kodelåsen kalles ofte en PIN-kode, og er gjerne påslått om du ikke selv har skrudd den av. Møtes du ikke av spørsmål om PIN-kode når telefonen din slås på, bør du aktivere koden snarest, gjennom innstillinger-menyen.

Glemt PIN-koden? Da er da du får bruk for PUK-koden!

For å være helt sikker, bør selve telefonen også sperres eller slettes etter at den er stjålet eller mistet. Da skal hele telefonen bli ubrukelig, eller i alle fall ikke lenger inneholde dine personlige data.

Slikt er innebygget i alle de tre mobilsystemene, men du må selv sørge for at funksjonaliteten er aktiv:


I tillegg har man muligheten til å stenge telefonen via IMEI-nummeret. Dette kan du be politiet gjøre når du anmelder tyveriet, men ordning har fått kritikk for å ikke være god nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!