Spermstopp gir nytt håp

Et molekyl som angriper sædceller, gir nytt håp for et mannlig prevensjonsmiddel. Men norske eksperter har delte meninger.

Publisert
Sist oppdatert

P-piller, spiral, p-plaster, p-ring, pessar, p-stav…i et hav av prevensjonsmidler er det fremdeles bare ett middel som mannen kan bruke, kondomen. Mange kvinner kunne ønske at tilbudet til menn var større.

Hvilke prevensjonsmiddel bør du bruke? Her er den komplette prevensjonsguiden:

Ifølge britiske eksperter ser det nå ut til at vi snart kan ønske et mannlig prevensjonsmiddel velkommen.

Forsøk på rotter viser at ved å blokkere forbindelsen til celler som ernærer sædceller, gjør mannen ufruktbar.

- Vi regner med at dette kan bli et prevensjonsmiddel som menn kan ta i bruk, sier Dr. Dolores Mruk ved Center For Biomedical Research i New York, som ledet studien, til BBC.

Norske eksperter er imidlertid både positive og negative til forskningsresultatene.

- Lovende forskning!
- Dette er meget interessant og lovende forskning. Det er en kunst å lage modne, effektive sædceller. Mye skal passe sammen for at alt skal fungere. Derfor er det også viktig når en går inn og manipulerer organene at en har god oversikt over hva som skjer der, og ikke minst at en bruker all den tid som skal til for å finne ut om pillen virker, om den har bivirkninger og om virkningen blir borte når behandlingen avsluttes. Jeg forstår at det er langt fram, men ser at dette må være et godt spor, sier lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Han får støtte av lege og androlog Ken Purvis.

 

- Dette er kjempe spennende. Endelig en prevensjonsmulighet for menn som ikke tukler med hormonproduksjonen. Jeg ser virkelig frem til studier på menn, sier han.

Gynekolog Anne Stensløkken ved Balderklinikken i Oslo er imidlertid litt mer skeptisk.

- Den som får til et effektivt prevensjonsmiddel for menn, med akseptable bivirkninger, vil bli svært populær blant kvinnene verden over. Stadig kommer det lovende forskningsrapporter, men ennå har man ikke klart det. Hvordan det vil bli med akkurat dette middelet, vil man ikke vite på lang tid. Det gjenstår veldig mye utprøvning før det kan slippes fritt på markedet. Jeg er ikke veldig optimistisk, sier hun.

Nå er også en bedre p-pille for kvinner underveis.

Ingen bivirkninger
Ifølge amerikanske og italienske forskere som står bak undersøkelsen, brukte de små mengder med et molekyl som blokkerer forbindelsen til cellene som ernærer sædcellene. De ga ingen bivirkninger. Effekten var også reversibel.

Men det må mer forskning til for å se om utfallene er like effektive og sikre på menn, sier forskerne i tidsskriftet Nature Medicine.

Visste du at kvinner foretrekker p-piller?

Når sædceller utvikles i kroppen, også kjent som spermatogenesen, sitter de ved siden av noen andre celler som kalles for sertoliceller, som pleier sædcellene og hjelper dem vokse. Hvis forbindelsen mellom disse cellene sviktes, kan menn bli ufruktbare.

- Det har vært kjent i 30 år at sertolicellen er nøkkelen til sædproduksjon, og forstyrrer man koblingen mellom disse cellene og spermier, er det en elegant måte å hemme sædproduksjon på. Enda mer imponerende er det å koble kjemikalien til et naturlig hormon som bindes spesifikt til sertolicellene og på å denne måte unngå bivirkninger, sier Purvis.

Nordmenn er verdens dårligste til å bruke kondom!

 

Mozon.no, 31.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer