- Skjul PIN-koden, sier politiet, men mange steder er det lettere sagt enn gjort. Foto: Elisabeth Dalseg
- Skjul PIN-koden, sier politiet, men mange steder er det lettere sagt enn gjort. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Speil avslører PIN-kodene

Speil, køer og moderne kasser er noe av det du bør være oppmerksom på.

Publisert
Sist oppdatert

- Man blir bedt om å skjule koden, men mange butikker har speil over eller ved betalingsterminalen, noe som gjør det mye enklere å snappe PIN-kodene. Det som virkelig plager meg, er at disse er skråvendt, så alle kan se hva man gjør på bankterminalen. Du trenger ikke lene deg i køen engang for å se hva jeg trykker inn når jeg skal betale, sier Renate (27) oppgitt til DinSide.

Rema 1000 på Ås er et eksempel på en butikk som har speil i nærheten av betalingsterminalen.

- Det er for å motvirke tyverier og hjelpe dem som sitter i kassen slik at de kan se om det er noe i vognene til dem som går forbi. Rett og slett slik at de skal slippe å reise seg opp og ned. Vi har ikke ansett dette som noe problem, sier butikksjef Leif Rune Johannessen hos Rema 1000 på Ås.

Speil gjør det enklere for butikkansatte å kikke oppi vognene, men det gjør det også enklere å snappe PIN-koder, mener politiet. Foto: Colourbox.com
Speil gjør det enklere for butikkansatte å kikke oppi vognene, men det gjør det også enklere å snappe PIN-koder, mener politiet. Foto: Colourbox.com Vis mer


Men snapping av PIN-koder er et av flere problemer knyttet til kortsvindel. Speil gjør jobben enklere for dem som driver med dette.

- Vi har nå foliert et speil som er på rulletrappene våre hvor det tidligere var mulig å stå og se på minibanken. Vi har gjort dette etter råd fra politiet, sier senterdirektør Carl Nicolai B. Vold ved Sandvika Storsenter i Bærum.

Han forteller at de tar sikkerhetsanbefalingene de får, på alvor. Her er noe av det butikkene og kundene skal være oppmerksomme på:

 • Speil ikke gunstig

 • - De terminalene som står i butikkene, de er godkjent fra oss. Vi stiller krav til hvilke sikkerhetsfunksjoner terminalen skal ha, sier Knut Kvalheim, daglig leder ved Bankenes standardiseringskontor (BSK).

  BSK stiller derimot ikke krav til butikkene når det kommer til montering og hvor kortterminalene plasseres i butikken. Her er det selv butikkene som må passe på.

  - Dette er et tema som vi har diskutert, men vi har ikke formulert noen direkte krav. Det er imidlertid en gruppe på Majorstua politistasjon i Oslo som har sett nærmere på dette og kommet med noen anbefalinger.

  Geir Ellefsen, politioverbetjent ved Majorstua politikammer, forteller at de har diskutert ulike løsninger med forretningene i osloområdet.

  - Hver butikk må gjøre det som er naturlig og fornuftig i sin butikk. Det er umulig å komme med noen standardsvar, men speil ved betalingsterminalen høres ikke spesielt gunstig ut, sier Ellefsen.

  Han forteller at handelsstanden har vært positive til tiltakene som politiet har foreslått.

  Se også: Svindlere overnatter i butikkene

  Sikkerhetsrådgiver i HSH Thor Martin Bjerke. Foto: HSH
  Sikkerhetsrådgiver i HSH Thor Martin Bjerke. Foto: HSH Vis mer


 • Tett kø truer sikkerheten

 • Hvis det står mennesker tett bak deg når du betaler, er det lettere å snappe PIN-koden.

  - Vi har veldig mange bilder der østeuropeiske bander står helt oppe i ryggen på folk og snapper koder. De butikkansatte har tatt dette problemet alvorlig. Vi har jobbet mye med dette de siste månedene, sier Geir Ellefsen ved Majorstua politikammer.

  Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) er enig i at problemstillingen bør tas på alvor.

  - Politiet anbefaler butikkene å lage en gul strek et stykke foran kassa for å kunne hindre at noen blir stående rett bak de som betaler, men sånn som butikkene er bygget opp, kan dette være vanskelig.

  Bjerke peker på at det noen ganger er den praktiske gjennomføringen det står på, ikke viljen.

  - Politiet ønsker for eksempel at det skal settes en strek rundt minibankene som folk skal holde seg bak når de står i kø. Problemet er at det ikke er banken som eier fortauet, og kommunen spiller ikke alltid på lag.

 • Motstående kasser

 • En del butikker er også organsiert på en slik måte at det er vanskeligere å skjerme PIN-koden. Her bør du være ekstra på vakt.

  - Mange har for eksempel kasser som er plassert mot hverandre, og på den måten kan man bli iakttatt fra mange ulike vinkler, sier Bjerke.

  Ubevoktede bankterminaler er også et problem, men dette gjelder fortrinnsvis montering av skimmingutstyr.

  - I mange tilfeller må butikkene gjøre en avveining mellom det praktisk mulige og det rent teoretiske, sier Bjerke.

  Ingen sikkerhet i kort med chip?

 • Stor aktivitet

 • Områder hvor det er stor aktivitet, kan være spesielt utsatt for PIN-snapping og tyverier. DinSide har tidligere påpekt at NSBs terminaler på Oslo S var et utsatt område fordi tastaturet er plassert lett synlig uten skjerming. Aftenposten har tidligere skrevet om Kim Halvor Hartvik som fikk to kort tappet på fem minutter, etter at han forsøkte å betale togbilletten med NSBs billettautomater. Overbejtent Geir Ellefsen bekrefter problemet.

  - Det har blitt gjort noen forbedringer ved terminalene på Oslo S. Der var det for lett å sitte på cafeer og overvåke PIN-kodene til folk.

  Forbrukerrådet melder at kortterminaler på steder der mange mennesker møtes erfaringsmessig er "farligere" enn andre.

  - Hold lommeboka over

  Sikkerhetsrådgiver Bjerke har lært seg et eget triks når han er ute og handler.

  - Jeg dekker over terminalen med lommeboka som jeg holder i venstre hånd mens jeg taster koden med den høyre. Det fremstår som en naturlig bevegelse, og da ser det ikke ut som man aktivt skjuler koden.

  Bjerke er positiv til sikkerhetstiltakene som settes i verk, men ser at det også har sine ulemper.

  - Tidligere var kortterminalene løse slik at også handikappede og personer i rullestol skull kunne bruke dem. Det er det dessverre mer eller mindre slutt på nå.

  >>> Alt om kortbruk og sikkerhet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer