Spasertur på trimtoppen

Nordmenn flest går en seg en tur når de skal trimme, mens bare én prosent golfer ukentlig.

Seks av ti nordmenn går tur én gang i uken eller oftere, mens hver femte av oss tar sykkelen fatt like hyppig.Det viser tall fra Synovate MMI, som har spurt nordmenn om deres mosjonsvaner, uavhengig av sesong.

- At spasertur topper listen over mosjonsaktiviteter, er ikke veldig overraskende. Det er den aller mest tilgjengelige formen for trim. Den krever ikke ekstra utstyr og kan utføres når som helst og hvor som helst på mosjonistens eget nivå, sier kjededirektør Ola Bye i G-Sport.

Og er du lei lange treningsøkter?I følge eksperter holder det å trene en halvtime per dag for å holde seg frisk.

Gåstav-boom
Men en spasertur er ikke nødvendigvis en bedagelig rusletur, særlig ikke etter at gåstavene kom. Så langt har Intersport og G-Sport forsynt nordmenn med nærmere 140 000 par gåstaver. Til sammen har de to kjedene rundt 40 prosent av sportsmarkedet.

150.000 nordmenn går faktisk regelmessig stavgang.

- Svært mange har oppdaget at hele kroppen kan trenes når man går. Med gåstaver og rett teknikk aktiverer du også armene. Det kommer ryggen, nakken og skuldrene til gode, sier Bye.

Riktig fottøyet er viktig for den som går mye. Det merker sportsbutikkene.

- Vi selger veldig mye løpesko, men mange kjøper dem for å gå med. Det er også stor etterspørsel etter kraftige joggesko med god demping. Slike sko er vanntette og kan brukes i all slags vær, sier Bye.

Sykling ligger som nummer to på trimtoppen, mens løpeturene ligger helt nede på sjetteplass.

- Det skyldes også tilgjengeligheten. En løpetur kan nok for en del mennesker oppleves som mer ubehagelig enn en sykkeltur. Sykling kan i mye større grad skje på ditt eget nivå, sier Bye.

Den største bølgen

Vi er i nå inne i den aller største trimbølgen av årets tre store, ifølge G-Sport-sjefen. Når høsten kommer, tar nordmenn helsestudioene fatt. Vi trimmer også mer når julematen er fortært og kiloene skal av igjen.

- Etter påske begynner folk å tenke på at de snart skal over i shorts og bikini. Når snøen forsvinner, kryr det av trimmere i skog og mark og langs veien, sier Bye.

Han betegner april og mai som et ’’ekstremt sesongskifte’’. Sportsbutikkene må bytte ut en stor del av vareutvalget, det samme må mange mosjonister.

- Folk begynner å rote fram det utstyret de brukte i fjor og finner kanskje ut at sykkelen, de gamle joggeskoene, eller treningstøyet er utslitt eller ikke passer like godt lenger.

 

TRIMTOPPEN

(én gang i uken eller oftere)

1) Spasertur: 58,3 prosent

2) Sykkeltur: 18,7 prosent

3) Fottur i fjell/skog/mark: 18,5 prosent

4) Helsestudio: 14,3 prosent

5) Ski: 13,2 prosent

6) Løpetur: 9,9 prosent

7) Fotball: 6,1 prosent

8) Aerobics: 4,4 prosent

9) Alpint/slalåm: 2,3 prosent

10) Volleyball/basketball: 1,9 prosent

11) Golf: 1,3 prosent

12) Håndball: 1,1 prosent

13) Tennis/squash: 0,8 prosent

(annet: 38,9 prosent)

Kilde: Synovate MMI

 

Mozon.no 15.05.2006