Sparte tusener på tannlegeregningen

Shopper du rundt etter billigere tannlegepriser? Det sparte Thomas Løkkeberg mye på.

Det er økonomisk fornuftig å gå regelmessig til tannlegen, så slipper du kanskje dyre inngrep.  Foto: Colourbox
Det er økonomisk fornuftig å gå regelmessig til tannlegen, så slipper du kanskje dyre inngrep. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gå til tannlegen er det vel ingen som gjør med glede. Ikke er det spesielt morsomt å betale for det heller, for tannlegeregningen kan bli sabla dyr.

Thomas Løkkeberg fant ut at det var på høy tid å gå til tannlegen da han mistet en plombe. Det var en god stund siden han hadde sjekket tennene sist, uansett.

- Jeg fant et tilbud på Groupon med tannsjekk til rundt 300 kroner. Da skulle det bli tatt bilder, og rens var inkludert. Jeg hoppet på, sier Løkkeberg.

Les mer om hva Groupon er her

Som forventet fikk han beskjed om at han måtte gjøre noe med tannen som hadde mistet en plombe. I tillegg ble det funnet et hull i en annen tann.

Thomas Løkkeberg fant en tannlege som gjorde jobben til halv pris. Foto: Privat
Thomas Løkkeberg fant en tannlege som gjorde jobben til halv pris. Foto: Privat Vis mer


- Jeg ba om et prisoverslag på å få dette fikset. Jeg fikk beskjed om at det ville komme på nesten 4.000 kroner. Det var en stund siden jeg hadde vært hos tannlegen, men jeg mente å huske at det ikke burde koste mer enn i underkant av en tusenlapp per fylling. I hvert fall hørtes 4.000 kroner veldig dyrt ut.

Så i stedet for å bestille en ny time for å legge inn de to fyllingene, bestemte Løkkeberg seg for å sjekke prisene hos andre tannleger.

- Jeg ringte en tannlege som holder til like ved der jeg bor, og sa at jeg måtte legge inn en ny plombe og fikse et hull. Han ga meg et prisoverslag på under 2.000 kroner. Det virket som en mye rimeligere pris.

Løkkeberg fikk med seg bildene fra tannlegen han gikk til sjekk hos, men fikk likevel nye bilder inkludert i prisen hos den rimeligere tannlegen.

- Han tok han et nytt bilde for å få en mer nyansert vurdering, og så la han inn de to fyllingene. Da jeg nevnte prisen jeg hadde blitt forespeilet hos den første tannlegen, synes han at det hørtes veldig dyrt ut.

- Mitt inntrykk er at prisene på tannlegetjenester spriker veldig. Min erfaring er at store tannlegesentre er dyrere enn små, og at tannlegene som holder til på sentrale steder er dyrest, sier Løkkeberg.

- Du kan uten tvil spare mange tusen kroner på å shoppe litt rundt.

Shopper du rundt etter billigste tannlege? (Avsluttet)
Nei, men det er jo en god idé(34%)
Nei, jeg tør ikke, holder meg til min faste tannlege(28%)
Jeg drar til utlandet for der er det enda billigere(13%)
Ja, selvsagt, men tannlegekontoret må være skikkelig(12%)
Jeg går ikke til tannlegen(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Anbefaler fast tannlege

DinSide tok kontakt med informasjonssjef Morten Rolstad i Den norske tannlegeforening for å spørre mer om dette med tannlegebesøk.

- Hvor ofte bør man gå til tannlege?

- Man bør gå regelmessig, og ikke sjeldnere enn hvert andre år. Man bør gjøre en avtale med sin faste tannlege om hyppigheten på disse regelmessige besøkene. Tannlegen vurderer dette ut fra den enkeltes tannhelsesituasjon og ønsker. Svært mange ønsker en årlig sjekk for å være på den sikre siden, andre må komme oftere pga. en eller annen sykdomstilstand i munnen, forklarer Rolstad.

Dette kan for eksempel være periodontitt (tannkjøttsbetennelse) eller karies (hull i tennene) i tidlig stadium som skal holdes under oppsyn og behandles for å utsette/slippe fyllingsbehandling.

- Finnes det noen triks for å velge en bra tannlege?

- De aller meste av ”vanlig” tannbehandling både kan og bør utføres av enhver allmennpraktiserende tannlege – altså ikke spesialist. Vi har vel ikke noe bedre råd enn at man kan høre med familie, bekjente, kolleger osv. om hvilken tannlege de går til og høre i hvilken grad de er fornøyd og vil anbefale sin tannlege til andre. Vil de ikke det, så bør de jo egentlig bytte selv, sier Rolstad.

- Det er svært vanskelig for en pasient å vurdere den faglige kvaliteten på selve tannlegearbeidet. Grad av fornøydhet går derfor som regel på andre faktorer, som at man blir behandlet på en respektfull og hyggelig måte, at man har tillit til sin behandler og trives i omgivelsene, er fornøyd med tannklinikkens beliggenhet og tilgjengelighet, åpningstider, kommunikasjonen med tannhelseteamet, prisene osv osv.

- Hva tenker du om å shoppe rundt etter billigste tannlegepriser?

- Dette er i utgangspunktet et dårlig råd å gi. Det å undersøke en pasient og stille riktig diagnose på alle tilstander som finnes i munnhulen er ikke en engangsforeteelse, men noe som krever kontinuitet og oppfølging. Observasjon over tid er en viktig del av det å behandle pasienter i tannlegepraksis. Å iverksette behandling ut fra et øyeblikksbilde, i en ”nåsituasjon”, hvor man ikke vet om man noen gang får se vedkommende igjen eller har mulighet til å følge opp over tid, er noe helt annet enn å ha ansvar for en fast/regelmessig pasient.

- Den som shopper rundt vil helt sikkert få både ulike behandlingsforslag og ulike pristilbud hos ulike tannleger. Dermed risikerer ”shopperen” både å få utført for mye og for lite behandling ved et førstegangsbesøk hos en ny tannlege. Ved å ha en fast tannlegekontakt som oppsøkes regelmessig, får tannlegen mulighet til å følge opp nettopp deg og din spesifikke tannhelsetilstand over tid. Det gir trygghet for begge parter.

Naturlig at priser varierer

Rolstad mener at det er helt naturlig at tannlegepriser varierer.

- Etter de lover og regler som gjelder, er en hver tannlege pålagt å kalkulere sine priser helt på egen hånd. Samarbeid om prisfastsetting er strengt forbudt. Det gjelder for de fleste bransjer. Nå senest var jo samarbeid om asfaltpriser i Midt-Norge i søkelyset.

Rolstad forklarer at kostnadene de forskjellige tannlegepraksisene har varierer betydelig.

- Husleie, personell, teknisk utstyr/investeringer, materialer, som er fryktelig dyre, og tanntekniske arbeider, altså kroner/broer/proteser osv., utgjør en vesentlig del av tannlegenes kostnader. Og her kan det være like store forskjeller innenfor små geografiske enheter i en by som mellom by og land. Noen kan derfor drive rimeligere enn andre og holde lavere priser. Dessuten er det ikke nødvendigvis slik at den som er billigst på en type behandling, også er det på andre typer. Her er det helt opp til den enkelte å sette sammen sin prisstruktur og –liste.

Vær økonomisk med tennene dine

God tannhelse er bra for lommeboken din, for det kan bli grisedyrt om du må gjøre store inngrep. Her er noen tommelfingerregler:

  • Puss tenner to ganger daglig med fluortannkrem, og bruk tanntråd, tungeskrape og munnskyllevann minst én gang hver dag.
  • Ta en sukkerfri tyggis etter måltider for å nøytralisere munnen og hindre syreangrep.
  • Gå til tannlegen for en sjekk minst annethvert år, helst hvert år. Dersom du har problemer med tennene av noe slag bør du gå oftere. Få en skikkelig rens av tennene samtidig.
  • Kjenner du at noe ikke stemmer, gå til tannlegen straks. Å vente kan bli dyrt, for da kan det måtte gjøres store inngrep.
  • Be om prisoverslag når du får beskjed om at større ting må gjøres. Det kan være vanskelig å regne det ut selv fra prislisten til tannlegen, da du ikke vet hvilke ekstrakostnader som påløper for jobben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer